Kiállítás

Híres győri polgárok tárlata az Esterházy-palotában

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2021.07.26. 14:09

Nagy-Győr Jelességei - Karrierek a 750 éves városban címmel nyílt kiállítás az Esterházy-palotában. Tegnap Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója tartott tárlatvezetést.

Nagy tömeg várakozott az Eszterházy-palota várójában vasárnap délután. Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából újabb tárlat nyílt a városban. A történeti kiállítás a győri polgárok közösségének állít emléket.

Székely Zoltán elmondta, hogy a kiállítás alapkoncepciója az, hogy a várost ne fizikai entitásként határozzuk meg, hanem a győri polgárok és városlakók közösségeként. Ez a közösség volt az, amely keretet adott az egyéneknek, illetve a családoknak, hogy kibontakozhassanak és karriert futhassanak be.

A tárlat első állomásaként felvillan a római kori Arrabona, majd a történet a középkoron, újkoron keresztül elérkezik az ipari társadalomig. A tárlat középpontjába azok a személyek, családok kerültek, akiknek nemcsak életében, karrierjükben játszott a város meghatározó szerepet, hanem ők maguk is hozzájárultak a város fejlődéséhez, tevékenységükkel, tudásukkal és vagyonukkal szolgálták a közösséget.

A római kori Arrabonával kezdődő kiállítás egy akkori katona életét mutatja be elsőként, Claudius Novanus után pedig a középkorba jutunk, ahol a város késő középkori helyrajza is látható, metszetekkel és harci eszközökkel, de Dallos Miklós emlékeit, valamint az első győri nyomdász eszközeit, továbbá a híres fűszeres bolt rekonstruckcióját is megtekinthetik az érdeklődők mostantól, egészen jövő év januárjáig.

A felnőttek 800, a nyugdíjasok és a diákok 400 forintért, míg a múzeumbarátok köre ingyenesen juthat be a tárlatra.

Kapcsolódó témák: #Esterházy-palota | #kiállítás |