Polgármesteri köszöntő

Higgyünk önmagunkban és egymásban!

Győr+
2023.12.24. 09:14

Hit, remény, öröm és szeretet. Ezeket jelképezik a gyertyák azon az adventi koszorún, melynek három gyertyáját vasárnaponként már meggyújtottuk, de egy a karácsonyi várakozás során még hátravan.

Hit nélkül nehezen megy a gyógyulás a betegnek, és nehéz bármely célunkat elérni az életben. Hinnünk kell önmagunkban, a gyógyítónkban, a gyógyulásban, a munkában, akár a lehetetlennek tűnő eredmények elérésének lehetőségében. A hit természetesen nem azonos a vak hittel, hiszen hinni önmagában nem elég, fontos a várakozás, de eredményekre leginkább csak akkor számíthatunk az életben, ha magunk is mindent megteszünk annak érdekében.

Egyesek a reményt egyfajta passzív vágyakozásnak gondolják, és szájukat elhúzva, mosolyogva emlegetik azt, hogy „a remény hal meg utoljára”. Pedig a remény nem más, mint a jövőről szőtt álmaink és terveink, melyek nélkül nehezen tudnánk meghatározni céljainkat. Remény nélkül a hit mit sem ér.

Mellettem dolgozik egy fiatalember, aki koraszülöttként, a születése után szinte azonnal elvesztette a látását. Soha nem látta a színeket, a fényeket, a formákat, a távolságokat. Azt mondta, hogy bár az életében eddig akadtak nehéz pillanatok, de leginkább jó dolgok történtek vele. Van hite, vannak céljai és reménye, hogy ha megdolgozik érte, akkor azok jelentős részét elérheti. Tanul, sportol és olyan pozitív életszemléletet sugároz a lénye, hogy mások lelke is feltöltődik attól, ha hallgatják. Nap mint nap megéli és értékeli az élet apró és olykor nagyobb örömeit.

Ugyanakkor olyan emberekkel is szoktam találkozni, akik elmondják, hogy igaz, hogy történnek velük néha jó dolgok, de az élet sivár és nehéz bármit is elérni a hétköznapokban. Sőt! Már az ünnepek sem az igaziak, csak rohanás, kapkodás és feszültség az egész.

Pedig mindketten ugyanabban a környezetben élik meg a valóságot, s az, hogy mindez örömöt vagy bosszúságot hoz számukra a napok többségében, az leginkább belső békéjük keresésének és megtalálásának eredménye.

Nap mint nap mutatom és hirdetem a békét és a szeretet jelét. Annak fontosságát, hogy lelkünk békéjével törekedjünk a szeretetre. Annak elérésére és kisugárzására. Keressük a mindennapokban, családunkban, barátainkban, társunkban és környezetünkben is a jót, a szeretni valót. Könnyebb és szebb lesz az életünk. És ez nagyon fontos, mert csak egy van belőle. Áldott adventet és boldog karácsonyt kívánok!

Dr. Dézsi Csaba András
polgármester