Hídvédő hősök előtt tiszteleg az emlékmű

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.03.28. 19:45

78 évvel ezelőtt, március 28-án nagy tettet hajtott végre két győri hős. Czapp József és Németh János ugyanis megakadályozta, hogy a visszavonuló németek minden hidunkat felrobbantsák, egyet, a Pálffy hidat közösen mentettek meg a pusztulástól. Bátor cselekedetük elismeréseként az Arrabona Városvédő Egyesület kezdeményezésére, ma már egy emlékmű hirdeti a történelmi jelentőségű eseményt.

Számos győri hős emelkedik ki a magyar történelemben, akik valamely tettükkel ma is példaként szolgálhatnak mindnyájunk előtt. Czapp József és Németh János is közéjük tartozik. 1945. március 28-án a szovjet csapatok elfoglalták városunkat, a visszavonuló németek pedig minden hidunkat a levegőbe röpítették. Bár a Pálffy híd is alá volt aknázva, a szovjet és a német golyók kereszttüzében, a két félelmet nem ismerő férfi az utolsó pillanatban elvágta a robbantó kábeleket.

„Óriási értéket mentettek meg számunkra, a közösség számára, ezért gondoltuk úgy, hogy egy kis meditációs objektumot felállítunk a tiszteletükre. Ha valaki ide kilátogat, egyrészt emlékezhet rájuk, másrészt elgondolkozhat azon, hogy az akaraterő, a bátorság segítségével mi mindenre képes egy ember, hogy hol vannak a határaink, és mit jelent valójában az, hogy érték” – mondta az Urbantsok utcai helyszínen Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke.

Az emlékművet az elnök maga tervezte, a kivitelezést kiváló szakemberek végezték, így Szőcs Levente, Gál Szilárd és Ballai Tibor. A betontalapzaton álló alkotás acéllemezekből áll, melynek külső részein, a nemzeti lobogó színein, lézervágott betűk hirdetik az esemény részleteit, míg a középső elemen található lyukak a golyózápor szörnyű nyomait idézik meg.

„Mindig öröm, amikor Győr épül és fejlődik, és ehhez hozzátartoznak az ilyen és ehhez hasonló emlékművek is. Különösen most, ebben a vészterhes időszakban, amikor a szomszédunkban is háború dúl, egészen új lelki töltetet kapnak az effajta alkotások” – fogalmazott Hajtó Péter, a terület önkormányzati képviselője.

A keddi ünnepség koszorúzással zárult, a hideg tavaszi napon is sokan tisztelegtek a hősök előtt.

TV-s szerkesztő: P. Csapucha Adrienn, Zombai-Kovács Ákos