Program

Hétvégi kuriózumok a Nyitott Levéltárban

Fotó: Győr+ Archívum/O. Jakócs Péter
Zombai-Kovács Ákos
2021.06.22. 12:16

Igazi kuriózumokra számíthatnak azok, akik szombaton ellátogatnak a Nyitott Levéltárak programjaira Győrben. A kiállítások és bemutatók középpontjába ezúttal a Győr-keresztek kerülnek, de különleges kiváltságleveleket is meg lehet majd tekinteni, illetve mint mindig, ezúttal is látogatható lesz az egykori városi börtön a levéltár pincéjében.

Közben a levéltár, egy TOP-projekt keretében a város már eltűnt építészeti emlékeit megörökítő digitális adatbázist is készített, ezt is bemutatták a sajtónak.

A Nyitott Levéltárak program középpontjában ezúttal a 750-es jubileumi év szerepel, nem véletlenül a győri értéktárban is kiemelt szerepet kaptak a Győr-keresztek, nálunk is kiállítás nyílik a Raaber-kreutz-kal kapcsolatban” – mondta a Győr Plusznak Bana József. „Ezen kívül rendkívül ritka, egyedi kiváltságleveleket is bemutatunk az érdeklődőknek, illetve az egykori városi börtönt is meg lehet majd nézni” – tette hozzá a levéltár igazgatója.

A sajtótájékoztatón beszámoltak egy mostanra elkészült digitális terv- és vázrajz-adatbázisról is, ami a város még létező és már eltűnt építészeti emlékeit mutatja be, digitalizált formában.

„Egy TOP-projekt keretében a munkatársaimmal 710 tételt dolgoztunk fel, ami nagyjából 1500 tervrajzot jelent, ezeket mostantól bárki megtekintheti, akár családfa kutatás céljából is” – emelte ki Bagi Zoltán Péter főlevéltáros.

„A város számára kiemelten fontos a 750-es jubileumi év, amit igyekszünk különböző színes és érdekes programokkal, bemutatókkal megtölteni, ennek része a mostani Nyitott Levéltári Nap is” – fogalmazott Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási-, Kulturális-, Sport-, és Turisztikai Bizottságának elnöke.

Kapcsolódó témák: #levéltár |