Hirdetés
Triangulum Galéria

Herend ölelésében

Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
Földvári Gabriella
2020.01.14. 10:14

Nagyszabású, különleges, eddig együtt még sosem látott herendi porcelánokból álló kiállítás nyílik január 17-én 17 órakor a Triangulum Galériában.

Hirdetés

Egyedi válogatással tiszteli meg városunkat a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Közel négyszáz tárgyat mutatnak be, melynek értéke megközelíti a százmillió forintot. A tárlaton megismerhetjük a porcelánmanufaktúra közel kétszáz éves múltját számos korabeli tárgyon keresztül.

Az üzemet 1826-ban Stingl Vince alapította és a hosszú évek alatt megtartott egyedi és kézzel készített termékeknek köszönhetően, világhírnévre tett szert. A porcelán egykor olyan értéknek számított, mint bármelyik arany vagy drágakő ékszer, és igazi státuszszimbólumként kezelték a Herendi porcelánt. A mai manufaktúrában rendkívül fontos a termékfejlesztés, így mindennap születik egy új termék.

Hirdetés

Az üzem az étkészleteken kívül dísztárgyakat, szobrokat, figurákat, vázákat, lámpákat is készít. Az Apponyi, a Rothschild és a Victoria mintákat is bemutatják Győrben, a kezdetektől napjainkig.

A kiállításon továbbá szakrális tárgyakból is láthatunk válogatást, így kiállítják Szent László egyedi kivitelezésű dísztálját, amely városunkban különös jelentőséggel bír. Látható még a Szent Korona tökéletes mása, Szent István 40 centiméteres lovas szobra, a Madonna, valamint szentek, keresztek. A porcelántárgyak között található muzeális darab az 1900-as évek elejéről, de nagy részük mai gyártású.

Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Ha testközelből is meg szeretnénk ismerni ezeket az örök értékű, időtlen szépségű tárgyakat, érdemes elmenni a Triangulum Galériába. Az ünnepélyes megnyitón a megjelenteket dr. Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszönti, a tárlatot dr. Veres András győri megyés püspök nyitja meg, közreműködnek a Concerto Budapest művészei.

A kiállítás március 8-ig látogatható naponta 10 és 18 óra között.

Kapcsolódó témák: #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat