Horvát tengerpart

Helló, Dalmácia!

Fotó: Kisté
Kisté
2020.08.07. 09:12

A mostani bizonytalan helyzetben sokan a Balatonon, a Tisza-tónál vagy más belföldi nyaralóhelyen töltik az éves szabadságukat. Aki viszont bevállalja Horvátországot és Közép-Dalmáciát, arra előszezoni árak, utószezoni tömeg és vadregényes, kristálytiszta vizű strandok várnak.

Az út fogy, a kocsi suhan és szinte harapni lehet a nyarat. A hegytetőről kanyargós szerpentin ereszkedik meredeken a tenger, a szabadság, az Adria felé. Dalmácia szívében járunk, ahol nagy múltú történelmi városok, hangulatos tengeröblök és több mint kilencszáz kisebb-nagyobb sziget várja az utazót. A régió gazdagon kínálja a család apraja-nagyjának a látni- és tennivalót.

Fotó: Kisté

Eleven történelem

Az UNESCO-világörökségi listán 1997 óta szereplő Trogir óvárosa maga is egy apró szigeten helyezkedik el. Itt a legfiatalabb épület is több száz éves, a kanyargós utcácskák nagy része pedig egyértelműen gótikus vagy reneszánsz korabeli. Lépten-nyomon találni a házfalakon sok száz éves faragásokat, a székesegyház kapuja és harangtornya pedig lélegzetelállító.

Trogir ennek ellenére nagyon is eleven, lüktető ritmusú város. Több tucat étterem, sütöde és pékség várja az éhes turistát, szomjunkat pedig remek horvát sörökkel, például Ožujskóval enyhíthetjük. A sziget déli oldalán húzódó pálmafás sétány esténként nyüzsgő tengerparti promenáddá változik.

Fotó: Kisté

A város legszebb strandjait a Ciovo-szigeten találjuk, melyet közúti híd köti össze az óvárossal. A Ciovo déli oldalán kristálytiszta víz, türkizkék tenger és vagy féltucat kisebb-nagyobb sziget teszi igazán hangulatossá a fürdőzést. Ne hagyjuk otthon a gumimatracot se!

Romantika és reneszánsz

Trogirból cirka egy óra alatt érjük el a közel ötvenezres Šibeniket. Kicsivel hosszabb ugyan, de érdemes a parti utat választanunk, hiszen a táj végtelenül változatos, izgalmas és szép. Állítsuk le útközben a kocsit, és csobbanjunk egyet a romantikus tengeröblök valamelyikében.

A parti úton fekszik Primošten városa is, és már messziről nagyon szemrevaló. Közvetlen közelről pedig még hangulatosabb. A félsziget kőházai a templomkert körül csoportosulnak, ahonnan minden irányban pazar kilátás nyílik. Első osztályú a városka strandja is: a védett, lassan mélyülő öbölben langyos tengervíz vár, a kékek és zöldek szinte már valószínűtlen árnyalataival.

Hagyjunk persze elég időt magára Šibenikre is, hiszen a velenceik által kiépített történelmi központ meglepően nagy, és meglepően szép. A város lenyűgöző reneszánsz székesegyháza egy az egyben brač-szigeti mészkőből épült, és méltán került be az UNESCO-világörökségi helyszínek közé.

A legtisztább tenger

Brela a nagy hírű MakarskaiRiviéra legnyugatibb, és egyben talán legszebb strandja. Ez a szépség pedig pénzben is kifejezhető, és azt parkolódíj formájában kell lerónunk a megérkezéskor. Ha viszont túltesszük magunkat a borsos tarifán, akkor a nyaralás egyik legnagyobb élménye vár ránk.

A sok száz méter hosszan elnyúló partszakaszon hatalmas fenyőfák nyúlnak az apró, fehér-kavicsos öblök fölé, a part pedig itt is lassan mélyül, tehát az egész családnak békés fürdőzési lehetőséget kínál. A parton bárok, palacsintázó és étterem várja a megéhezett, megszomjazott strandolót. Aki pedig több izgalomra vágyik, az kipróbálhatja az ejtőernyős vízisít vagy bérelhet jet-skit, vízibiciklit is.

Fotó: Kisté

Mit vigyünk, mit vegyünk?

Horvátországban viszonylag drága az élelmiszer, ezért érdemes lehet magunkkal vinni a kezdőkészletet. Komoly megtakarítást jelent az is, ha nem étteremben oldjuk meg az étkezést, hanem bevállaljuk a főzést, esetleg befizetjük a félpanziót. Napközben érdemes betérni a helyi pékségekbe, a kínálat ugyanis nem csak bőséges, de kifejezetten finom. A legtöbb helyen árulnak pizzát is, ami jó választás vacsorára is, ha szeretnénk beülnénk valahova, de nem akarunk mélyen a pénztárcába nyúlni.

Ami a helyi specialitásokat illeti, méltán elismert a Pag szigetén készülő érett juhsajt, a paški sir, és szinte mindenütt kapható a török gyökerekkel rendelkező, spenóttal vagy sajttal töltött tésztacsiga, a burek is. Ugyanúgy kiválóak a horvát borok, de a minőségért többet kell kiadnunk mint itthon. Az olcsóbb, áruházi kínálatot inkább kerüljük el, mert könnyen érhet minket kellemetlen meglepetés.

Fotó: Kisté
Kapcsolódó témák: #Koffer | #szabadidő | #utazás | #Vakáció |