Hirdetés
Győr+ Konyha

Házi tészta resztelt májjal

Fotó: Szarka Zsófi
Győr+
2020.05.05. 07:58

Arra gondoltam, hogy a kapros-túrós házi tésztához nem csupán a marhapörkölt és a harcsapaprikás való, hanem a hagymás resztelt máj is. Nem tévedtem, ez a párosítás jobb, mint bármelyik.

Hirdetés

Különös dolog történt, megláttam a kaprot a piacon és azonnal egy túrós-szalonnás tészta tetejére akartam tenni. Ennél viszont jóval éhesebb voltam akkor, és bevillant a máj, a kissé krémes, édeskés sült máj, hogy mennyire üdítő lehet a krémes túróval és pikáns a kaportól. Ez az! Ki kell próbálnom, és abban a pillanatban be is vásároltam minden kelléket hozzá. Igazán tökéletesre szerettem volna az ételt készíteni, ezért a tésztát is magam gyúrtam.

Összesen egy óra alatt készültem el vele. Ezután másnap elmeséltem a telefonban nagyanyámnak, aki azt mondta, hogy pont így ette az én dédapám 1970-ig a májat, túrós-kapros tésztával. Hát, ez volt a különös ebben a történetben.

Hirdetés

Bevásárló lista:

Resztelt máj:

2 fej vöröshagyma

500 g csirkemáj

3 gerezd fokhagyma

1 kk cukor

kisebb paprika

1 kisebb paradicsom

1 kk őrölt bors

1 kk majoránna

1 dl fehérbor

2 kk őrölt pirospaprika

2 kk só

Tészta:

2 db tojás

20 dkg liszt

csipet só

Tetejére:

250 g rögös túró

100 ml tejföl

friss kapor

Elkészítés:

A hagymát félkarikákra vágva, bő olajon vagy zsíron üvegesre pirítom. Erre rádobom a májat, ami nem lehet fagyos, sőt, minél jobban leitatom nedvességet róla, annál szebben sül majd. Hozzáadom a fűszereket, majd az aprított fokhagymát, pár percig kevergetem. Apróra vágom a paprikát, paradicsomot, hozzáadom és felöntöm 2 dl vízzel. Lefedem és hagyom főni 20 percig. Ezután leveszem a fedőt, hozzáadom a cukrot, sót, felöntöm a borral, felforralom. Amennyiben szükséges, még egy kis vízzel felöntöm, hogy legyen szaftja, és még 20 percig lassú tűzön vagy tálalásig főzőm, hogy az ízek szépen összeérjenek, kijöjjenek.

A tésztához a lisztet a tojással és sóval összegyúrom a kifőzés előtt 1 órával, addig hűtőben, fóliában pihentetem. Leheletvékonyra sodrom, felszeletelem és sós vízben kifőzöm. Tálaláskor, a tányérba teszem rá a túrós tejfölt, egy kis sóval, friss borssal és az aprított kaporral.

Azóta is ezt az ebédet emlegetjük!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat