Hirdetés
Kortárs Művészeti Fesztivál

Házhoz megy az Arcus Temporum

Fotó: Győr+
Győr+
2020.08.16. 08:32

A Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiváljának hangversenyeit idén élőben is közvetítik az arcustemporum.com oldalon, valamint a Facebookon, augusztus 21–23. között.

Hirdetés

Több mint másfél évtizede az augusztus elképzelhetetlen Pannonhalmán az Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál nélkül. A járványhelyzet miatt idén a Pannonhalmi Főapátságnak szűkítenie kellett a programon, de a színvonalból egy jottányit sem engedtek. Világhírű hazai és nemzetközi zeneművészek, az irodalom nagyjai, a fotó és festőművészet kortárs alkotói és a főapátság spirituális programjai hívják vendégségbe az ezeréves falak közé az érdeklődőket. A majd kéttucat esemény egy részén – így a koncerteken is – csak korlátozott számban lehet részt venni. A Pannonhalmi Főapátság ezért idén a zenei élményeket „házhoz viszi”, és részben, vagy teljes egészében élőben közvetíti azokat.

Fotó: Győr+

Az érdeklődők már az augusztus 21-i nyitókoncertbe bekapcsolódhatnak az interneten. Beethoven és Kurtág kettősével indul a zenei utazás. A hangverseny első felében Beethoven nagyívű alkotásait adja elő az orosz Evgeni Koroliov. Erre válaszolnak a második részben Kurtág György negyven dalból álló Kafka-töredékei, amelyet Keller András és a finn Anu Komsi kettőse szólaltat meg.

Hirdetés

Augusztus 22-én a Concerto Budapest estjén Beethoven 3. zongoraversenyével indul a koncert, az együttes élére Evgeni Koroliov áll. Majd Jörg Widmann klarinétművész, karmester és zeneszerző darabja, a „Con brio” következik. Az est Csalog Gábor Himnusztöredékek című ősbemutatójával folytatódik. Végül Beethoven 6. szimfóniája lesz hallható.

Fotó: Győr+

A fesztivál záró hangversenyén, augusztus 23-án felcsendül Vidovszky László Promenád című darabja. Hallható lesz Beethoven 16. vonósnégyesének harmadik tétele, Bach d-moll zongoraversenye és Messiaen „Az isteni jelenlét három kis liturgiája” című kompozíciója. A koncerten a Concerto Budapest mellett színpadra lép a Purcell Kórus, Csalog Gábor, valamint a kiváló Messiaen-játékos, Ránki Fülöp és különleges elektronikus hangszerével, az ondes martenot-val Bruno Perrault is.

Érzelmi labirintusban bolyongunk, az otthon megnyugtató biztonságával. Mert az igazi Úr, akinek vendégei vagyunk, nem engedi el a kezünket” – fogalmazott a fesztiválról a házigazda, Batta András zenetörténész. (x)

Kapcsolódó témák: #pannonhalmi apátság |
likeold
a fb oldalunkat