Hirdetés
Projekt zárókonferencia
Győr+
2021.08.09. 07:31

Határon innen és túl a Vöröskereszttel

A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezete és a Magyar Vöröskereszt Győr-MosonSopron Megyei Szervezete határon átnyúló, szinte már baráti kapcsolatban működnek együtt.

Hirdetés

A Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezete és a Magyar Vöröskereszt Győr-MosonSopron Megyei Szervezete közötti napról-napra erősebb kapcsolatot a közeljövőben tovább erősítik. E szakmai, együttműködési, és baráti kapcsolatot tovább építik.

A szakmai alapon együttműködő szervezeteknek nem titkolt célja, hogy a jövőben ezt a kiváló viszonyt megtartsák és fejlesszék. Mindenképpen és minden téren szeretnének együttműködni. Értelemszerűen, ha lehetőségük adódik, minden pályázati lehetőséget ki akarnak használni erre a célra.

Hirdetés

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson Sopron Megyei Szervezete és a Slovenský Červený Kríž, územný spolok Dunajská Streda tagjai úgy vélik, hogy a „Határon innen és túl a Vöröskereszttel” projektnek köszönhetően egy veszélyhelyzet okozta kihívásban zökkenőmentesen tudják majd végezni a kötelességüket. Ez a projekt a képességeik fejlesztése mellett azért is volt megfelelő, mivel a határon átnyúló kapcsolat erősítésében segítette őket. Ez példaértékű.

A Határon innen és túl a Vöröskereszttel projekt által a tagok közös munkája hozzájárulhat a magyar, valamint a szlovák emberek életének a védelméhez. A többnapos szlovákiai és magyarországi képzéseken, gyakorlatokon résztvevő Magyar Vöröskereszt Győr-Moson Sopron Megyei Szervezetének, illetve a Slovensky Cerveny Kríz, územny spolok Dunajská Streda szervezetének tagjai felkészültek egy készenléti állapot és egy katasztrófa készenléti feladatainak megoldására.

A két létfontosságú szervezet vezetője 2019 nyarán ismerkedett meg egymással. Felvetődött a lehetőség, hogy akár egymás működését is tudnák segíteni és tanulhatnának egymástól. Mindkét szervezet vezetősége és tagsága úgy érezte, hogy még szakszerűbben is lehetne fejleszteni a szakmai tudásukat úgy elméleti, mind gyakorlati téren. Ezért is tartották fontosnak az együttműködést.

A projekt első részének megvalósítása 2021. február 26-án a covid-19 végett online konferenciával kezdődött. Ezt elméleti és gyakorlati képzés követte 2021. június 2. és 4. között Magyarországon, a Lipóton található Hotel Orchideában (Helyszín: 9233 Lipót, Rákóczi u. 42-44.). Itt előadássorozaton vettek részt, ahol új ismereteket sajátítottak el. Ezeket a gyakorlatban is alkalmazták. Lipóton elméleti és gyakorlati elsősegély-képzésre, elméleti pszicho-szociális, majd egyórás elméleti, operatív törzsi munka képzésre egyaránt sor került.

A közös munka, tanulási folyamat 2021. június 30. és július 2. között folytatódott a vöröskeresztesek részére Szlovákiában, Bősön. A festői környezetben árvízvédelmi gyakorlatot tartottak. A bősi árvízvédelmi gyakorlaton részt vett vöröskeresztesek a lipóti képzésen elsajátított szakmai tudásukat kamatoztatták a gyakorlatban. Immár mindannyian tudatosították, hogy ha a szükség úgy www.skhu.eu www.rdvegtc-spf.eu www.rdvegtc-spf.eu; A projekt az Európai Únió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. hozza, akkor számíthatnak egymásra a bajban és különféle váratlan veszélyhelyzetek elhárításában. Bősön a szlovákiai szervezet a segítőivel karöltve árvízi körülményeket alakítottak ki, hoztak létre. Ennek kialakításába bekapcsolódott a helyi katasztrófavédelmi csoport is. Erre a háttérre azért volt szükség, hogy amennyiben az életben ilyen váratlan helyzet adódik, akkor a megszerzett ismereteik és a teljes tudásuk birtokában megfelelően tudjanak majd helyt állni a résztvevők. A “katasztrófa sújtotta” bősi területen minden egyes csapat” élethűnek álcázott” sérülésekkel szembesült. A feladatsor azért is jelentős volt, mivel a magyarországi és a szlovákiai Vöröskereszt tagjainak önállóan kellett helytállniuk. A csoportok tagjai elsősegély-nyújtási és pszichoszociális segítségnyújtási feladatokat is elláttak.

A projekt egy záró konferenciával végződött. Erre augusztus 6-án került sor a szlovákiai Dunaszerdahelyen. Itt a két Vöröskereszt néhány tagja találkozott. Elsősorban összegezték és elemezték az együttműködési eredményeket, tapasztalatokat. Az összegző zárókonferencián a két szervezet további céljairól és együttműködéséről is egyeztetett.

A projekt megvalósítása céljából a Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi területi Szervezete 16 752,47 EUR támogatást kapott, a tevékenység 2021. augusztus 31-ig tartott.

A jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

likeold
a fb oldalunkat