Használjuk helyesen a textilgyűjtőket!

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.29. 11:11

Május végén a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel együttműködve, ötven darab textilgyűjtő edényt helyeztünk ki a városban. Azóta már több helyszínen igény mutatkozik a bővítésre – tájékoztatta lapunkat Herman Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője.

A ruhaipar az egyik legszennyezőbb iparág, akár az előállításról, akár a keletkező textilhulladékról van szó. Ezért nagyon fontos a hulladék textíliák tudatos gyűjtése, amiben a hazai konténerek rengeteget segítenek.

Nem mindegy, mit teszünk a szekrényünkből kikerülő ruhákkal. Környezetünk védelme szempontjából az a legfontosabb, hogy ameddig csak lehet, tartsuk körforgásban, vagyis cseréljük el, adjuk tovább, hiszen ami nekünk nem kell, másnak még jól jöhet. Ha már semmit nem tudunk vele kezdeni, akkor tegyük a gyűjtőkonténerbe.

A textilgyűjtőbe helyezhető: ruha, cipő, táska, kiegészítők, függöny, lakástextilek.

Használják helyesen a konténereket! A ruhákat a nyílásba dobják! Ne zsákkal együtt, mert elakadhat! Ne a gyűjtők mellé rakják a ruhaneműt, hanem az edénybe!

Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A bedobott textília, ruházati és lábbeli hulladék egy válogatóba (előkezelőbe) kerül, majd az állapotuktól függően újrahasznosítják vagy újrafelhasználják azokat.

A válogatóban pedig, a textíliák állapotától függően eldől, hogy lehet őket a lehető legjobban hasznosítani. A nem újrahasználható ruhákat, textíliákat energetikai, textilipari alapanyagként vagy iparban felhasználható géptisztító rongyként hasznosítják újra. A jó minőségű ruhákat pedig megfelelő kezelés után eredeti funkciójukban, vagyis ruházatként használhatják újra.

Győrben jelenleg 65 helyszínen 105 konténer található. A MOHU Zrt. alvállalkozója jelenleg hetente legalább három alkalommal ellenőrzi, és szükség szerint üríti is a gyűjtőkonténereket. Amennyiben problémát észlel – megtelt az edény, mellé vannak rakva a textíliák  –, kérjük, jelezze a [email protected] e-mail-címen, vagy a Zöldgyőr ÖKO Értékteremtés Facebook oldalán messenger üzenetben. A ruhagyűjtő konténerek helyszínei a ruhagyujtes.hu honlapon találhatók.