Bou-Bou, Pembé, Kito és Rungwe várja a látogatókat az állatkertben

Háromnapos elefántünnep

Fotó: Xantus János Állatkert
Győr+
2022.08.12. 16:33

A világnapok olyan események, amelyeket azért rendezünk meg újra és újra, hogy soha ne feledjük a bennünket körülvevő felbecsülhetetlen értékeket. A szürke hétköznapok és a rohanó világ miatt gyakran úgy suhannak el mellettünk események, hogy észre sem vesszük őket. De, ha máskor nem is, évente egy-egy nap legalább szakítsunk időt arra, hogy észrevegyük, léteznek olyan dolgok, amelyeket érdemes megünnepelni. Ilyen például az elefántok világnapja, amelyet minden évben augusztus 12-én tartunk. A 2012-ben útjára indított kezdeményezés az afrikai és ázsiai elefántpopulációt fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

Ezek a hatalmas ormányosok különösen kedvesek az emberek szívének, hiszen könnyen azonosíthatjuk velük magunkat. Az elefántok ugyanis rendkívüli szociális érzékkel rendelkeznek. Halottaikat gyászolják, az elesetteket védelmezik, empatikusak és öntudatosak. Ennek ellenére sajnos, értékes agyaraikért gyakran áldozatai az orvvadászatnak. Számuk, akár a legtöbb különleges állatnak, vészesen fogyatkozik, legyen szó akár az ázsiai, akár az afrikai populációról.

A győri állatkert kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az afrikai állatokra, azok védelmére, tavaly óta pedig négy békés óriásnak ad otthont: Bou-Bou, Pembé, Kito és Rungwe a győri afrikai elefántcsorda tagjai. Mindegyikük külön személyiség.

Bou-Bou (Bubu), az afrikai elefántbika 2006. március 23-án született. Születése után egy hónappal adtak nevet a kis bikaelefántnak, amelyet több ezer javasolt névből húztak ki. A „Bou-Bou” név szuahéli, és azt jelenti, hogy „kis elefánt”.

Pembé Izraelben született 2001 májusában. A sors Győrben, a találkozások városában, egy közeli rokonával hozta össze: unokaöccsével, Rungwével. A most húszéves Pembé a tréningeken előszeretettel vesz részt, a kedvenc csemegéje pedig a póréhagyma.

Kito a legkisebb. Ahhoz már elég érettnek bizonyult, hogy saját csordáját hátrahagyva csatlakozzon egy bikacsapathoz. Ezt a természetben is így tette volna. Hogy hogyan kell bikának lenni, azt csak a többi bika tudja neki megtanítani. Kito fontos tagja a győri állatkert családjának, hiszen ő az első afrikai elefánt, aki Magyarországon, Nyíregyházán született és ott is fogant.

Rungwe 10 éve, júliusban látta meg a napvilágot Franciaországban. Különleges kiselefánt volt, a maga nemében egyedülálló. Hiszen ő az első afrikai elefánt, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Győrbe, az új otthonába ő érkezett utoljára, de szerencsére hamar barátokra talált itt.

Látogassanak el önök is a győri állatkertbe ahol az elefántok világnapján ezen a hétvégén három napig tart. Ismerjék meg személyesen a győri elefántok különleges társaságát! Tudjanak meg róluk és fajukról többet! Az elefánttréningek során olyan dolgokkal és tényekkel találkozhatnak, amelyekre valószínűleg mindig is kíváncsiak voltak az elefántokkal kapcsolatban. Ezen a hétvégén a négy ormányosé a főszerep.

Pénteken, szombaton és vasárnap 11 órakor az elefántcsapat meglepetésben kapja meg tízórait: a zootáboros gyerkőcök kimondottan nekik készített „várba” rejtik a finomságokat.

12.30-kor és 16.30-kor kerül sor az elefánttréningre. Egy speciálisan elefánttréningre kialakított falnál bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az elefántok gondozóinak munkájába. Nemcsak szemtanúi lehetnek az elefántok és gondozójuk közötti kommunikációnak, hanem megismerhetik a tréning fontosságát, illetve annak állatorvosi szerepét is.

Kizárólag ezen a napon 14 órakor és 14.30-kor a gondozók segítségével a látogatók egészen közelről megcsodálhatják a hatalmas ormányosokat és néhány finom falattal is megkínálhatják őket.

14.30-kor indul a délutáni dagonya. Az elefántok egyik kedvenc időtöltése a dagonyázás. De miért csinálják? Megtudhatjuk ezt is az elefántok világnapján. A kifutó mellől megtekinthetjük, hogy vesznek sárfürdőt az ormányosok.

Vegyék meg jegyeiket elővételben, és a hétvégi sorban állás helyett töltsenek több időt az ünnepelt elefántcsorda tagjaival, vagy csak egyszerűen állatkertünk lakói társaságában! Ünnepeljük együtt az elefántokat!

Szöveg és fotó: Xantus János Állatkert

(x)

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #elefánt | #Xantus János Állatkert |