Lebukott a hirdető

Hamis parfümöt árult az interneten

Fotó: NAV
Győr+
2022.01.24. 10:03

Az egyik népszerű közösségi oldalon kínálta eladásra neves világmárkák parfümjeit egy Győr-Moson-Sopron megyei hirdető. Arra azonban nem számított, hogy az egyik rendelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai adták le nála. Kiderült, hogy kereskedelmi tevékenységét adószám nélkül végezte és az így szerzett bevételei után nem adózott. A kínált parfümök pedig hamisak voltak, azokat a pénzügyőrök lefoglalták.

A NAV ellenőrei figyeltek fel egy hirdetésre az egyik népszerű közösségi oldalon, amelyben világmárkák parfümjeit (Hugo Boss, Calvin Klein, Chanel stb.) kínálták alacsony áron. Tizenegy parfümöt rendeltek 66 ezer forint értékben. A személyes átvételkor gyorsan kiderült, hogy az eladó a parfümértékesítést adószám nélkül végezte, annak ellenére, hogy azokat egy budapesti piacon továbbértékesítésre vásárolta.

Az eladó azt állította, hogy több parfümje már nincs, de a pénzügyőrök kutatást tartottak a lakásán, ahol további 210 üveg hamis illatszert találtak.

A hamis árut a NAV munkatársai lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indítottak. Becslés alapján a hamisítványokkal kétmillió forint kárt okoztak. Az eladó az adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység miatt több százezer forintos mulasztási bírságra, míg az eltitkolt jövedelem miatt adóellenőrzésre is számíthat.

A hamisított termékeket árusítók nemcsak a gazdaság tisztességes szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókat is megtévesztik, és a sokszor gyenge minőségű utánzatok akár az egészségre is károsak lehetnek.

Forrás: NAV

Kapcsolódó témák: #adóhatóság | #csaló | #NAV |