Hamis nyelvvizsga bizonyítvánnyal szerzett PhD fokozatot

Győr+ Fotó: Pixabay
2024.01.15. 08:29

A Győri Járási Ügyészség feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott egy nővel szemben, aki hamis nyelvvizsga bizonyítvánnyal szerzett PhD fokozatot.

A Győri Járási Ügyészség határozata szerint a nő egy doktori iskola hallgatója volt, ahol 2016. évben, az abszolutórium megszerzését követően megindította a fokozatszerzési eljárást is.  A doktori disszertációt azonban addig nem lehetett védésre bocsátani, amíg be nem csatolta a jelölt, hogy a jelentkezéskor már meglévő nyelvvizsgáján felül további egy élő nyelvből legalább alapfokú, C típusú nyelvvizsgát szerzett.

A gyanúsított ezért 2018 őszén elküldött a doktori iskolának egy német nyelvű, alapfokú, C típusú nyelvvizsga bizonyítványt, majd a doktori disszertáció védésére került sor, melyet követően a nő 2019 tavaszán PhD fokozatot szerzett.

A nyelvvizsga bizonyítvány azonban hamis volt, mellyel az elkövető megvalósította a hamis magánokirat felhasználásának vétségét.

Az ügyészség a cselekményt beismerő elkövetővel szemben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott, mivel a felfüggesztés időtartamát jelentő egy év eredményes eltelte esetén az eljárás megszüntetése várható.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség

Kapcsolódó témák: #csaló | #ítélet | #nyelvvizsga | #ügyészség |