Hallux rigidus – a nagylábujj betegsége

Dr. Schendl Roland Illusztráció: Pixabay
2023.03.11. 14:31

Az ízületek kopása nemcsak a nagyízületeket (csípő, térd, váll) érintheti, hanem létrejöhet kisebb ízületekben is, hasonlóan sok fájdalmas panaszt okozva. A lábon gyakori hely a nagylábujj alapperce és az első lábközépcsont feje közti ízület.

Erős fájdalmat képes okozni

Tekintettel arra, hogy az öregujj rendkívül fontos a lépés úgynevezett elrugaszkodási szakaszában, ezért a fenti ízület károsodása jelentős problémát és erős fájdalmat képes okozni a betegnek. Hasonlóan a közismertebb térd- és csípőkopáshoz itt is a fő kiváltó ok az ízületi porcoknak az elhasználódása, elpusztulása, melynek következtében megszűnik az ízület harmonikus és fájdalmatlan mozgása, valamint az ízület környékén csontos felrakódások keletkeznek.

Ízületi kopás az oka

Ezek összességében a mozgástartomány beszűküléséhez és a fájdalom fokozatos erősödéséhez vezetnek. Előrehaladott esetben sokszor látjuk, hogy a mozgás gyakorlatilag megszűnik az ízületben, de a fájdalom megmarad, mely a maradék rendkívül kicsiny mozgásból ered. A teljesen elmerevedett és nem mozgó ízület már nem fáj, de ez spontán ritkán alakul ki. A kopás oka hasonló más ízületi kopásokéhoz, ez lehet a területet ért trauma, törés, a láb boltozatos szerkezetének károsodása, gyulladásos betegség az ízületben (autoimmun kórképek), anyagcsere-betegségek károsító hatása (köszvény), de akár korábbi sebészi beavatkozás is szerepelhet okként (bütyökműtét).

Tünetei

A tünetei között gyakori a mozgástartomány beszűkülése, a mozgás fájdalma, recsegés, ropogás az öregujj mozgatásakor, duzzanat, meleg tapintat. Legtöbbször 30 éves kor felett jelentkezik a betegség, a nőket többször érinti. Kezdeti stádiumban gyakorta csak bizonyos mozgásformák (futás, guggolás) során jelentkeznek tünetek, súlyos esetekben a normál napi életvitel is akadályozott.

Kezelése

A diagnózis felállításához a klinikai tünetek mellett röntgenvizsgálatot végzünk. A fenti képalkotó vizsgálat megmutatja a betegség súlyossági fokát, mely alapján a terápiás terv is felállítható. A kezelésben általában kezdődő stádiumban választunk konzervatív, azaz nem sebészi terápiát, mely lehet helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő krém, fájdalomcsillapító kezelés szájon keresztül, helyileg adott szteroidinjekció, illetve gyógycipő, esetleg betét viselése. Előrehaladottabb esetek sebészi megoldást kívánnak.

Műtét után

A műtétet követően egy speciális kezelőcipőt kell viselnie a betegnek 4-6 hétig, majd ezt követően azt elhagyva közlekedhet. A betegeket a műtét utáni időszakra fájdalomcsillapító gyógyszerrel és trombózist megelőző injekcióval látjuk el. A beavatkozás után jó hatású pár napig a terület jegelése, valamint fontos az operált láb folyamatos tornáztatása. A varratszedés megközelítőleg 7-10 nappal az operációt követően történik. A rögzítési idő leteltét követően első lépésben kényelmes sportcipő viselését javasoljuk, amennyiben a lépés harmonikusan kivihető és fájdalmatlan, abban az esetben javasolt a merevebb, szűkebb lábbelik viselése.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr+Média | #vény nélkül |