Hirdetés

Hajtovány

Szarka Zsófi
2019.10.21. 16:25

Egy picit mindenki ódzkodik a kelt tésztáktól. Sokáig készül, kemény vagy száraz maradhat a tésztája. Van azonban egy jó ötletem a biztos sikerre!

Hirdetés

Nemzetünk egyik kedvenc levese mellé megannyi „kísérő” is készül. A pogácsák, kalácsok, lángosok legfőbb feladata, hogy felszívják a finom leves szaftját akár tunkolva, akár a gyomorban. Mivel a régi recepteket gyűjtöm, gyakran járok idős nénikhez tanulni, akik még gyakrabban készítenek kelt tésztát. Talán az egyik legszebb része a sütéseinknek a dagasztás. Valahogy mindenki csendben van akkor. Hallgatjuk a tészta cuffogását, a nénik szuszogását. Ezzel csupán azt szeretném érzékeltetni, hogy fontos a dagasztás és nem csupán egy monoton munka, éppen akkor áll össze a kalácsok lelke.

Sok kezdő háziasszony kérdezi azt a bizonyos elronthatatlan receptet, amivel biztos sikert aratnak. Ekkor szoktam tanácsolni ezt az egyébként nagyon régi, bevált, krumplis hajtoványt. Minden megvan benne, amitől szép, sárga, réteges, puha kelt tészta születik. Bármivel tölthetjük, kenhetjük, ízesíthetjük. Amolyan alapreceptként működik, ami önmagában is finom. A bablevesről kevésbé írok, viszont elmondom a legfontosabb szabályom: mindent egyszerre teszek fel hideg vízben egy fazékba, közepes lángon három órán át főzöm, így lesz igazán ízes.

Hirdetés

Bevásárlólista

  • 600 g búzaliszt (átszitált)
  • 400 g főtt, tört burgonya (C típusú)
  • 1 db tojás
  • 2 kk. só
  • 1 ek. cukor
  • 2 g friss élesztő
  • 200 ml tej (2,8%)
  • 2 ek. olaj
  • 50 g kacsazsír a hajtogatáshoz
  • bors, tört bors, tojás a tetejére

Elkészítés: Az élesztőt kikeverem a cukorral, erre öntöm a langyos tejet, letakarom, felfuttatom. A kihűlt burgonyát összekeverem a sós liszttel, ehhez adok egy tojást, a felfutott élesztőt és kidagasztom. Amennyiben kemény marad még a tészta, egy kis vizet adok hozzá, a végén pedig egy ek. olajat. Tíz perc dagasztás után a másik evőkanál olajjal kikent tálba teszem, letakarom és 50 percig kelesztem. Kinyújtom két centiméter vastagságúra, a jéghideg kacsazsírral megkenem kézzel, három ujjal. Összehajtogatom és kelesztem még 30 percig. Gombócot formázok belőle, kör alakúra nyújtom és 12 háromszöget vágok belőle. Amit kiflinek szánok, azt szorosan feltekerem, sütőpapírra teszem, lekenem felvert tojással és ott kelesztem. A többi háromszöget csak lekenem, és a nyújtódeszkán kelesztem. Előmelegített, 175 fokos sütőben 30 percig sütök egy adagot.

Tipp: Érdemes a hajtoványok feléből a háromszögeket feltekerni, kiflit sütni. A másnapi szendvics tökéletes alapja lesz.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat