Hirdetés
Ákos dalpremier a Győr+ Rádióban

„Ha a helyzet engedi, októberben Győrben zárjuk az idei turnét”

Ferenczy Balázs
2021.04.23. 12:18

Fel a szívekkel címmel igazi rádióbarát dallal jelentkezett Ákos, amelynek központi témája a remény. A zenésszel a Győr+ Rádió Best of Magyarok című műsorában beszélgettünk.

Hirdetés

Egy éve már, hogy a pandémia átírja a mindennapjainkat, sokak mellett a zenésztársadalom is nehéz helyzetbe került. Ákos interjúnk elején leszögezi, hogy nem szeretne Covid-sztorijával házalni, de érdeklődésünkre elmondta, hat hétig küzdött a kórral, mára már köszöni, jól van. A pandémia miatt közel 20 nagyszabású koncertet kellett lemondaniuk. A zenész és stábja a megterhelő helyzetben rögtön a rajongók mellé állt, az elmúlt 10 év koncerttermését teljes hosszúságban, HD minőségben, ingyenesen közzétették az interneten.

Hirdetés

„Ebből a szükséghelyzetből próbál az ember erényt hegeszteni”

Az otthonlét hónapjai termékenyen teltek a Kossuth-díjas dalszerző-, zeneszerző-, költőnek, novellák írásában bontakozott ki kreativitása. “Bíztatóak az első szakmai visszajelzések” – fogalmazott Ákos, aki jól érzi magát az új, de mégsem szokatlan szerepben. A novelláskötet megjelenése után majd szívesen tart közönségtalálkozókat, felolvasóesteket, dedikálásokat, hiszen így egy másik sík nyílik meg a közönséggel való találkozásra, olyan, amilyenre egy nagykoncerten nincs lehetőség.

További különlegesség egyébként, hogy a kötet egyik novellája nem csak nyomtatott formában lesz elérhető, hanem egy kisjátékfilmben is feldolgozásra kerül. Indoklásként – a többek között a Hídember című film producere – Hábermann Jenő úgy fogalmazott: “annyira láttató, képekben beszélő próza, amiből forgatókönyvet kell írni“. Az átalakítás meg is történt, a film forgatása hamarosan megkezdődhet.

Az új megjelenés témájában és hangzásában a szebb jövőt, a reményt hozza el a hallgatónak. “Az ember reményt szeretne magának, reményt szeretne adni másnak. A „Fel a szívekkel” jelmondat a szentmisében is szerepel, ezzel a hittel is énekeltem el.”

A dal egy igazi rádiós sláger jegyeit hordozza magában, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számok: a friss szerzemény a MAHASZ Single Top40 lista első helyén debütált. A dalt a művész korábbi munkatársa, a covidban elhunyt Horváth Attila gyártásvezető emlékének ajánlotta.

“Októberben egy fantasztikus hangulatú, már-már rituális koncerten Győrben szoktuk zárni a koncertturnékat. Remek ez az Aréna, nagyon szeretjük az itteni közönséget. Az évek során ez lett a zárszámadásunk” – mondta Ákos a Győr+ Rádió magyar zenei műsorában, majd halkan azt is megjegyezte, ha a helyzet engedi, akkor idén is Győrben zárják a koncertturnét…

Ákosra is maximálisan jellemző a “Csak pozitívan” felfogás, s a „Fel a szívekkelt” sem énekelhetjük másként. A lényeg mindig a másokra való odafigyelés, a remény, és a bizakodás abban, hogy hamarosan újra találkozhatunk, és újra megélhetjük az együttlét élményét a koncertek során is.

Az interjút ITT visszahallgathatja!

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #zene |
likeold
a fb oldalunkat