Hirdetés
Táncfesztivál

Győrt és a táncot ünnepelték

Illusztráció: Marcali Gábor
Ficsór Dávid
2021.06.21. 14:57

Vasárnap egy fergeteges gálával véget ért a 16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál Győrben.

Hirdetés

A nagyszabású rendezvényt egy év kihagyás után rendezték meg újra, hiszen tavaly a járványhelyzet nem tette lehetővé a szervezést. Az idei program sem zajlott teljes egészében élőben: online előadások és vetítések egészítették ki az élő fellépéseket.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója a Győr+ Híradójának értékelte a mögöttük hagyott napokat. Elmondta „egy fantasztikus hétről beszélhetek! (…) Úgy éreztük, hogy többször „felrobbant” a Széchenyi tér és a másik izgalmas helyszín, az Apátúr-ház. A táncszerető közönség imádta a magyar táncművészetet és a Győri Balettet. A táncegyüttesek pedig nagyon örültek, hogy itt lehettek Győrben.”

Győr polgármestere is beszédet mondott az idei táncfesztivál utolsó felvonásán. Dr. Dézsi Csaba András utalt a „GYŐR 750” jubileumi gálaelőadás előtti ünnepélyes Győr-kereszt avatóra.

„Emlékezetes, ünnepi nap ez a mai. Nem csak azért, mert a Magyar Táncfesztivál önmagában is ünnep a városban, a mai napon azonban a 750 éve királyi várossá lett Győr történelmi tartozását adta meg önmagának. Hiszen miközben 1598-ban a vár visszafoglalása után bennünket ünnepelt egész Európa a keresztek felállításával, a városnak nem volt a keresztekhez hasonló egyetlen emlékoszlopa sem, ami hirdethette volna, mekkora tettet vitt véghez a város Európa védelmében” –mondta a polgármester.

A Győri Balett gálaelőadásával kezdődött az este. A táncosok egy török korabeli képekből és a jelenkori Győrről készült montázs előtt táncoltak. A Magyar Állami Népi Együttes, a Duna és a Maros Művészegyüttes, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is elkápráztatta a nézőket. Méltó lezárása volt az este az egy év szünet után megrendezett Magyar Táncfesztiválnak, mint ahogy a táncművészek méltó módon ünnepelték a királyi várossá válásának 750 éves jubileumát ünneplő Győrt is.

Galéria: O. Jakócs Péter

Galéria: Marcali Gábor

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Táncfesztivál |
Hirdetés