Környezetvédelem

Győrszentiván is felkerült a Passzold vissza, Tesó! térképre

Fotó: Szabó Andrea
Szigethy Teodóra
2021.05.22. 13:59

A hónap elején indult el a Passzold vissza, Tesó! használt mobiltelefon gyűjtő akció Győrszentivánon, a VV marketben. A városrészben élők már kezdik felfedezni a leadópontot, szinte minden nap került készülék a kiállított dobozba.

A Passzold vissza, Tesó kampányt a Jane Goodall Intézet indította a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével. A kezdeményezés a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek.

Pedig a készülékekben igazi kincs rejlik. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket – olvasható az intézet honlapján.

A kihelyezett gyűjtőpontokon – amiből Győrben a győrszentivánival együtt már 9 van – nyomógombos mobiltelefon, okostelefon, gps, tablet és ezek tartozékai (például töltő, fülhallgató) helyezhető el. Az ide került eszközöket ezzel a Jane Goodall Intézet számára ajánlja fel az adományozó.

A szentiváni gyűjtőpont felállítását a Szentiváni Önkéntes Szemétszedők (SZÖSZ) csoportja kezdeményezte.

Szabó Andrea, a SZÖSZ létrehozója portálunknak elmondta, azóta többen is jelentkeztek a kezdeményezéshez úgy, hogy a munkahelyükön összeszedik a nem használt készülékeket és beviszik gyűjtőpontra. A cél legalább 200 eszköz.

Szabó Andrea június 12-én a helyi Kincskereső Pedagógiai Segítő Egyesület által szervezett termelői piacra is kiviszi a gyűjtődobozt, ahol felvilágosító foglalkozást is tartanak a programról.

Kapcsolódó témák: #passzold vissza |