Győrről neveztek el utcát Dunaszerdahelyen

Fotó: Vig Norbert
J. Kovács Andrea
2022.09.16. 16:51

Új fejezetéhez érkezett Győr és Dunaszerdahely közös története. Mint ismeretes, épp a napokban volt egy éve, hogy a két település egymás testvérvárosa lett. Azóta nemcsak a két város néhány iskolája fűzte szorosabbra kapcsolatait, hanem közös kulturális és egészségvédelmi programok is születtek. Augusztusban pedig a Városháza előtt lehetett megtekinteni az Így látnak ők című, régi és kortárs fotográfusok győri és dunaszerdahelyi képeiből összeállított tárlatot.

Ugyanez a kiállítás most átköltözött a csallóközi kisvárosba, hogy a múlt pillanataiból az ott élők is kedvet és inspirációt kapjanak a jelen teljesebb megéléséhez. A szerdahelyi Városháza mellett tartott ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Dézsi Csaba András és dr. Hájos Zoltán polgármesterek, valamint Szeles Szabolcs és Karaffa Attila alpolgármesterek.

„Örömmel támogattuk ezt a kiállítást, hiszen a szerdahelyiek gyakran ruccannak át a határ túloldalára, akár vásárlás, színház- vagy mozilátogatás miatt. Vagyis a mai Győrt úgy-ahogy ismerik, de a letűnt időket csak fotókon láthatjuk, s természetesen ugyanez igaz fordítva is, a hozzánk látogatók a mi múltunkról csak így szerezhetnek benyomást. Arról is tanúskodnak a képek, hogy milyen volt a települések elhelyezkedése, milyen stílus volt a „menő”, s hogy egy-egy korszakban mennyire volt tehetős az ott élő közösség.”– mondta a Győr+ Médiának dr. Hájos Zoltán polgármester.

Galéria: Vig Norbert

A kiállítás megnyitót követően a résztvevők felavatták Dunaszerdahely legújabb közterületét, mely a Győri utca – szlovákul Győrska ulica  – nevet viseli mostantól.

Milyen érzés a Csallóköz fővárosában a Győri utcában állni? – kérdeztük dr. Dézsi Csaba András polgármestert.

Nagyon megtisztelő és óriási gesztus, hogy egy új utcát Győrről neveztek el. Ez is mutatja, hogy a testvérvárosi kapcsolatunk nem pusztán formaság. Szoros együttműködésről volt és van szó mind sport, mind pedig kulturális témákban, annak ellenére, hogy a covid megnehezítette a találkozásokat. Éppen viccelődtem polgármester kollégámmal: a Győri utca jelen pillanatban még zsákutca, ez azonban nem a kapcsolatunk milyenségére és jövőképére utal. Sokkal inkább arra, hogy Dunaszerdahely dinamikusan fejlődő részének egy új utcája. Mindenképpen ajándék és megtiszteltetés nekünk, győrieknek.” – válaszolta a Győr Plusz kérdésére dr. Dézsi Csaba András.

Galéria: Vig Norbert