Hirdetés
Tomóceusz Katatiki vagy Gyugyu?

Győrplusz Filmklub: Az ötödik pecsét

filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.05.10. 08:57

„Azt nem tudom, hogy Tomóceusz Katatiki legyek-e vagy Gyugyu?” – merül fel a kérdés Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című filmjének főhőseiben. A Fábri-életmű egyik csúcsa, a magyar mozi egyik legszebb kamaradarabja a II. világháború legsötétebb napjaiban, 1944-ben játszódó film, amely a nagybetűs történelemnek kiszolgáltatott embert jeleníti meg.

Hirdetés

Békés, kispolgári hangulat egy városszéli kiskocsmában: egy asztalos, egy órás és egy könyvügynök ül egy asztalnál, és a kocsmárossal arról beszélgetnek, ha módjuk lenne haláluk után feltámadni, kinek a sorsát választanák, a gazdag zsarnokét vagy az agyongyötört, de tisztességes rabszolgáét. A közéjük betoppanó rokkant honvéd föladja őket, és másnap már a nyilasok börtönében találják magukat.

Sánta Ferenc azonos című regénye 1963-ban jelent meg, Fábri Zoltán már ekkor szerette volna adaptálni, végül csak 1976-ban született meg a mozi. A film igazi klasszikussá vált a bemutatását követő csaknem négy évtized során, hiszen olyan alapvető kérdésekkel foglalkozik és olyan alakokat állít középpontjába, melyek minden nézőt mélyen érintenek.

Hirdetés

Az ötödik pecsét kivételes drámai erővel megszólaló erkölcsi példázat, amelyben a szereplőknek aközött kell választaniuk, hogy az alattvalóikat lelkifurdalás nélkül elnyomó zsarnokok, azaz Tomóceusz Katatikik, vagy a szenvedést méltósággal viselő szolgák, azaz Gyugyuk lennének, akiknek tiszta a lelkiismeretük, mert nem ők követték el ezeket a bűnöket. Az ötödik pecsét arra kérdez rá, hogy a kisemberek, akik nem a rendszerrel szemben fellázadó hősnek születtek, csak megpróbálják csendben túlélni az elnyomást, meg tudják-e őrizni az erkölcsi tartásukat, ha az életük a tét.

A filmet Őze Lajos és Latinovits Zoltán alakítása is halhatatlanná tette, valamint Márkus László, Dégi István, Bencze Ferenc, Pécsi Ildikó, Moór Marianna, Bánffy György és Cserhalmi György alakítása fémjelzi sikerét.

A mozit május 14-én 19.30 órától vetítjük a Győr+ Televízióban, az ismétlése 23-án 16 órától lesz.

likeold
a fb oldalunkat