Hirdetés
Hiánypótló kötet született a város születésnapjára

Győri utcák: Iszkápa, Beér, Szívcentrum

O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.05.19. 18:37

A Győr+ Hetilapban két éven keresztül tárta olvasóink elé Czvikovszky Tamás a győri utcanevek eredetét, összesen 458 közterület elnevezésről derült ki, hogy kiről, miről nevezetes. Az újságban megjelent sorozat annyira népszerű volt, hogy a szerző, a kiadó és a városvezetéssel úgy döntött, kibővítve, könyv formájában is megjelentetik, Győri utcák címmel.

Hirdetés

A könyv bemutatójára szerdán délután került sor a városházán, ahol Czvikovszky Tamás portálunknak elmondta, ebben a kiadványban Győr mind az 1062 közterületét feltüntette, helymegjelöléssel, városrészenként, ABC sorrendben, térképpel és néhány fotóval kiegészülve, a legutolsó, néhány hete átadott Szívcentrum térig bezárólag.  

A szerző több mint negyed századig térképekkel foglalkozott a városházán, mindig is érdekelte az utcanevek eredete, az Iszkápa sarkallta legelőször kutakodásra. Könyvtárakban, levéltárakban keresgélt, régi térképeket böngészett, de a történelem és az irodalom is a segítségére volt a munkában, valamint a legutóbb 2006-ban megjelent Győr utcáiról szóló kötet, G. Papp Katalintól.  

Hirdetés

Czvikovszky Tamás számára a legérdekesebb felfedezett közterület Győrben a 80 méteres Beér köz, ahogy a szerző megjegyezte: egy igazi mostohagyerek, hiszen se utcatábla nem jelzi létezését, se lakcíme nincs itt senkinek és határozat sincs az elnevezésről, valószínűsíthető, hogy régi családnévből származik. Aztán kevesen ismerik a Gulyás István utcát, amely a Pápai úton a teniszcentrumnál található. Gulyás Istvánról azt kell tudni, hogy sokszoros magyar teniszbajnok volt.

A könyvet méltatva dr. Dézsi Csaba András polgármester kiemelte: „Czvikovszky Tamás győri ember, szívügye a város, fontos számára és ismeri is azt. Olyan témát dolgozott fel, amely alapvető információt, tudást ad az embereknek. A könyv a város 750. születésnapjára jelent meg, megismertetve a városlakókat az utcák eredetével, amely Győr városszerkezetéből indul ki.”

 Knézy Jenő, a kiadó, a Győr+ Média vezérigazgatója büszke arra, hogy elkészülhetett a könyv és kiadhatta a médiacég. Elárulta, többek között térképeket is gyűjt és a mai napig inkább hisz a nyomtatott térképnek, mint a telefonja útvonaltervezőjének, és nagyon érdekli, hogy egy-egy utca hogyan kapta a nevét, mi lehet annak hátterében. 

A könyvet a Győr+Média székházában, a Kodály Zoltán u. 32/A-ban, a Baross úti Lokálpatrióta könyvesboltban és a Látogatóközpontban lehet megvásárolni.

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat