Hirdetés

Győri kutatócsoport az önvezető jövőért

Fotó: Széchenyi István Egyetem
Győr+
2021.01.18. 10:42

A győri Széchenyi István Egyetem önálló kutatási egységeként működő Járműipari Kutatóközpontban több különböző munkacsoport is tevékenykedik a SZTAKI-val együttműködésben. Egyikük az autonóm járművek tesztelésével kapcsolatos kutatásokat végzi a zalaegerszegi ZalaZONE-on.

Hirdetés

A laikusok is érzékelik, hogy előbb-utóbb eljön az az időszak, amikor egyre több önvezető autóval találkozhatunk az utakon, esetleg mi magunk ilyenben ülünk. Az ilyen jövőbeli forgatókönyvek megvalósulása nagymértékben függ az olyan kutatásoktól is, amilyeneket a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett működő, dr. Háry András vezette munkacsoportja végez.

 „Szakmai munkánk része a radar-, szenzor- és kamerarendszerek tesztelése. Az önvezető járművek kulcsmegoldásairól beszélünk, amelyek e technológiák nélkül nem tudnak működni.  Fontos, hogy nem külön-külön vizsgáljuk a rendszereket, hanem a járműbe beépített formában előbb laborkörnyezetben, aztán a tesztpályán. Utána kiértékeljük az eredményeket, és levonjuk a következtetéseket”

Hirdetés

– ismertette dr. Háry András.

A munkacsoport másik feladata az autonóm mobilitási rendszerekhez kapcsolódik. Dr. Háry András elmondta: azt kutatják, hogy az imént részletezett teszteket milyen környezettel lehet támogatni. „Minél többfajta közlekedési helyzetet igyekszünk előidézni folyamatosan változó környezettel azért, hogy vizsgálhassuk, ezek milyen hatásokat indukálnak a járműben. Ennek érdekében különböző forgatókönyveket tervezünk meg, hajtunk végre és értékelünk ki. Például komplex közlekedési helyzetet hozunk létre akár több járművel, több különböző szereplővel vagy a szereplők és a környezet közötti kommunikációval – magyarázta dr. Háry András. – A másik irány pedig az, amikor egyetlen közlekedési helyzetet ismételve azt vizsgáljuk, hogy a jármű milyen megbízhatóan tudja az adott szituációt észlelni és döntéseket hozni, mondjuk kedvezőtlen útviszonyok, nem optimális látási környezet vagy útburkolati jelek mellett.”

A munkacsoport a Széchenyi István Egyetem ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban elérhető infrastruktúrájára, illetve az ottani tesztpálya által nyújtott lehetőségekre támaszkodik. Ehhez kapcsolódnak a győri egyetemen zajló laboratóriumi vizsgálatok, háttér- és alapkutatások, valamint más intézmények – például a SZTAKI – elméleti kutatásai.

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának önvezető autója a ZalaZONE tesztpályáján. Fotó: Májer Csaba József
Kapcsolódó témák: #innováció | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat