Hirdetés
Győri képeskönyv

Győri képeskönyv – A város önmagára, az olvasó a városára ismer

Fotó: Ács Tamás
Hajba Ferenc, Kárpát Zsolt
2021.06.11. 14:02

Újabb pompás, átfogó kötet jelenik meg a napokban Győr 750 éves várostörténeti évfordulójának tiszteletére. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér kiadványa Győr látványvilágát, emlékműveit, köztéri képzőművészeti alkotásait saját épített és természetes környezetében ezernél több fotóval és szakszerű leírásokkal jeleníti meg.

Hirdetés

Négy év munkáját 426 oldalon lapozhatják át a helybeliek, s a turisták. A könyv egyszerre esztétikai élmény, a város önmagára ismerése, de pontos, helytörténeti forrásmunka is.

Prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester a könyv bemutatóján arra hívta fel a figyelmet: Győr Magyarország harmadik, műemlékekben leggazdagabb városa. A régi korok emlékei, köztéri alkotásai mellett folyamatosan gazdagodik újabb emlékhelyekkel.

Hirdetés

Ezekről nem egy unalmas leltár készült fotóillusztrációkkal, hanem olyan kötet, mint egy vaskos, szakmailag pontos, és Győr szépségeit vonzó módon, eredeti látásmóddal bemutató igényes útikönyv, ami még az itt élőknek is tartogat meglepetéseket – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Ács Tamás

A könyv felelős kiadója, szakmai gondozója dr. Horváth Sándor Domokos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója volt. Fontosnak tartotta, hogy az emlékműveket, köztéri alkotásokat ne csak megörökítsék, hanem annak tágabb környezetét, valamint az emléktáblákon szereplő személyek életét, érdemeit is az olvasók elé tárják.

“Vállaltan dinamikus, merészebb, látványosabb nézőpontból mutatjuk be értékeinket, mint ami hagyományosan egy könyvtárból megszokott vagy elvárható volna” – mondta az igazgató. A Győrplusz Média érdeklődésére példaként hozza fel a Kálvária bemutatását, melyről nappali és éjszakai fényképek is készültek, de a stációk védőrácsai nélkül egyenként is megfotózták a jeleneteket, melyek immár személyes, közvetlen, önálló esztétikai és kultikus élményt jelentenek az olvasónak.

Valamennyi városrészről totál légifelvételek is készültek, melyeken jól követhető az adott térség építészeti szerkezete.

Fotó: Ács Tamás

A kötetet két fejezet alkotja. Az elsőbe a városképet alapvetően meghatározó emlékek képei, leírásai kerültek (nagy vizuális győri élményözön, fogalmazott a kiadója), a másodikba a szöveges emléktáblákat sorolták. Mindkét fejezetben betűrendes sorrendben szerepelnek az utcák.

A győri képeskönyvet három szerző jegyzi: Orbánné Horváth Mária, aki régóta elismert helytörténeti kutató, az általa korábban felkutatott értékek leírását is felhasználta a könyvben. Társa, Galambos Krisztina ugyancsak a helytörténetben jártas szakember. A fotók Szabó Béla fotóművész munkáját dicsérik.

Dr. Horváth Sándor Domonkos azt ígéri, ez a kötet az idei kiadványok zászlóshajója lesz, s méltó módon vezeti be az előkészítés alatt álló, öt kötetes győri monográfiát.

A kiadvány bemutatóján a Győr+ TV is forgatott:

Szerkesztő: Kárpát Zsolt

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #könyvbemutató |
likeold
a fb oldalunkat