Enikő az ifjú tehetség

Győri kékfestő kapta a Junior Príma Díjat

Földvári Gabriella
2021.10.08. 18:15

Gerencsér Enikő győri kékfestő kapta népművészet és közművelődés kategóriában a Junior Príma Díjat, melyet pénteken este vehetett át a fővárosban.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat.

A Junior Prima Díj komoly ösztönzést szeretne adni az ifjú tehetségek kibontakozásához: egy erős visszajelzést arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik. a díjat öt kategóriában ítélik oda, pénteken a népművészet és közművelődés kategória ünnepélyes díjátadása zajlott.

Gerencsér Enikő 22 kékfestő, szülei Tóth Ildikó kékfestő népi iparművész, a Népművészet Mestere és Gerencsér Zsolt kékfestő, a Népművészet Ifjú Mestere.  Enikő a kékfestés szeretetét, alapismereteit már gyerekkorában elsajátította a család győri, Festő utcai műhelyében, amit ükapja  1906-ban alapított. Itt a mai napig százéves mintafákkal, kézi mintázással és hagyományos technológiával készülnek a kékfestő kelmék.  

„Ötödik generációként  fontosnak tartom a magyar és a családi hagyományok fenntartását, átörökítését. Különösen érdeklődöm szűkebb hazám, a Rábaköz, motívumai és azok jelentései iránt. Szívesen használom fel ezeket a mintákat modern és hagyományos stílusú ruhák, kiegészítők és lakástextíliák készítése során. A mai mindennapos élet során használt tárgyakhoz és ruhákhoz tervezett textíliáimat népi mintákkal díszítem, ezáltal szeretném megőrizni a népi kultúra egy darabját és átemelni a modern fenntartható divatba.” – árulta el portálunknak Enikő.

Gyerekkora óta nagy hatással van rá Bódy Irén munkássága, falikárpitjai és párnahuzatai, amelyekkel Pápán, szülei Kékfestő Múzeumban tartott mesterség bemutatói során ismerkedett meg. Ezeken a textíliákon ducnyomás mellett megjelenik a saját készítésű mintafák használata is, amely technikát ő is előszeretettel alkalmaz alkotásai elkészítése és gyerekfoglalkozások tartása során egyaránt.

A fiatal tehetség Tagja a Kisalföldi Népművészek Egyesületének, ahol munkájával segítheti a régi mesterségek fennmaradását és népszerűsítését. Mindig szívesen segédkezik a kiállítások és kitelepülések megszervezésében és lebonyolításában is. a győri kékfestő lány több kiállításon is részt vett, a mestersége gyakorlása mellett pedig  a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója.

A kiemelkedő tehetségek 2 millió forintos pénzjutalomban részesültek.  

Kapcsolódó témák: #Junior Prima Díj | #kékfestő |