Hirdetés
Hontvári Gábor és a klasszikus szimfónia

Győri karmester debütál a Nemzeti Filharmonikusok élén

Földvári Gabriella
2021.02.23. 14:51

A győri származású Hontvári Gábor vezényli a Nemzeti Filharmonikusok február 25-i koncertjét a Müpában.

Hirdetés

A jelenleg Németországban élő fiatal magyar karmestert – aki tavaly a világ legrangosabb versenyei között számon tartott Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterversenyen megosztott második helyen végzett és aki egyebek mellett a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója -, megtiszteltetésként érte a felkérés.

Ez az első közös koncertje a Nemzeti Filharmonikusokkal. A Klasszikus szimfónia címet viselő hangversenyen Prokofjev, valamint Csajkovszkij alkotásai csendülnek fel.

Hirdetés

Gábor győri származású, a Kazinczy Ferenc Gimnázium diákja volt, zene iránti elköteleződését a Liszt Ferenc Zeneiskolában alapozta meg, a Richter konzi diákja is. Első oklevelét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapta meg, majd a weimari Zeneművészeti Főiskolán szerzett mester diplomát. Három éve Németország legrangosabb, a fiatal karmestereknek évente egyszer odaítélhető Ernst von Schuch-díjat vehette át.

A koncert szólistája, Alexander Ramm orosz csellista. A megszólaló művek: Csajkovszkij két alkotása (Változatok egy rokokó témára, op. 33, Vonósszerenád) 1877-ben, illetve 1880-ban, Prokofjevé (D-dúr, „Klasszikus” szimfónia, op. 25) 1917-ben keletkezett.  A művek a klasszikus stílus igézetében születtek, azt a könnyedséget és áttetsző hangzást teremtik meg, amely Mozart és Haydn korát jellemezte.

A hangverseny ingyenesen, online február 25-én 19.30-tól hallgatható meg a Müpa  honlapján és YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #zene |
likeold
a fb oldalunkat