Győri család a Szentatya előtt

Szerző: J. Kovács Andrea
2023.05.05. 06:18

A Győrben élő négygyermekes Lőrincz família képviselte a magyar családokat Ferenc pápa Kossuth téri szentmiséjén.

A liturgia részeként, a felajánlási körmenetben a Lőrincz házaspár gyermekeikkel együtt vitt adományokat a szerzetesek és önkéntesek mellett a Szentatya elé. Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója, felesége, Klaudia pedig az Egyházmegyei Családbizottság munkatársa.

Hogyan fogadták a felkérést és hogyan készültek a találkozásra?

Családként próbálunk helytállni a mindennapokban, keressük az erősítő lelki közösségeket.

Éppen a székesegyházban voltunk egy szentségimádáson. Nagyon meglepődtünk, óriási megtiszteltetés volt számunkra, alig tértünk magunkhoz. Amikor csak tehettük, körbeültük az asztalt és közös imádsággal, beszélgetésekkel próbáltuk felkészíteni a gyerekeket és magunkat is.

Mit szóltak a gyerekek?

A lányok örültek, különösen a legidősebb, Petra, aki már 18 éves, és pontosan érti, hogy mekkora dolog történt az életünkben. A többieknek pedig elmagyaráztuk, életkoruknak megfelelően. Képeket  mutattunk a kisebbeknek Ferenc pápáról, hogy lássák, őelőtte fogunk megjelenni.

A Ferenc pápa hivatalos Instagram-oldalán feltöltött galéria 7. képén a Lőrincz-család látható a pápával.

Volt valamilyen hivatalos felkészítés?

Két próba a helyszínen. Először még csupán egy építési terület volt, csak annyit mutattak meg, honnan kell elindulni. Elmondták, hogy kispapok, szerzetesek, önkéntesek és egy kalocsai népviseletbe öltözött kis közösség lesz még jelen rajtunk kívül. Amikor megtudtuk, hogy egy rajzzal lehet kedveskedni, bevontuk az óvó néniket, akik lelkesen segítettek legkisebb gyermekünknek az alkotás elkészítésében. Márk a családunkat rajzolta le és egy templomot kereszttel és harangokkal, az ablakokat pedig színesre festette. Ezt nyújtotta át a Szentatyának. Mi pedig a felajánlási adományban a paténát vittük Ferenc pápának. Ez egy lapos, aranyszínű kis tálca, szentmise közben ezen van az ostya.

Előírták, hogy milyen öltözetben kell megjelenni?

Nem volt külön előírás. Sokat beszéltünk erről a gyerekekkel. Kamasz lányaink vannak, érzékeny téma az öltözködés. Mivel az összes magyar családot képviseltük, mi, szülők ragaszkodtunk hozzá, hogy egységes, visszafogott, ünnepi öltözetünk legyen. Mindenki sötétkékben volt, Hanna és Petra viselt egy-egy fehér bolerót. A fiainknak pedig saját intézményük, a Prohászka-iskola nyakkendőjét kötöttük a nyakukba.

Hogyan reagált a Szentatya, amikor átvette a rajzot?

Áronnak úgy tűnt, hogy nagyon komoly volt a pápa tekintete, de amikor meglátta Márkot és a rajzát, akkor felcsillant a szeme. Valóban érzékelhető volt, hogy örült. Mi pedig annak örültünk, hogy milyen hatalmas ajándékot kaptunk a Jóistentől.