Tündöklés

Győri a legszebb magyar ékszer

Fotó: Kiss Erzsébet
Földvári Gabriella
2021.12.20. 08:01

Kiss Ágota győri gyöngyékszer-készítő, népi iparművész idén is pályázott egy nemzetközi megmérettetésre, a Battle Of The Beadsmith 2021-re, amely egy internetes gyöngyékszer-készítő verseny. Gyönyörű, igazán egyedi munkáját, melyet ezúttal a polgármesteri láncok ihlettek, a legjobb magyar ékszernek választották.

Az Amerikában indított verseny különlegessége, hogy a nemzetközi megmérettetésre a világ minden pontjáról csatlakoztak gyöngyfűzők, akik egy adott időpontban kezdték el készíteni pályamunkájukat. Megkötés csak annyi volt, hogy egyedi gyöngy alkotás készüljön. Két hónap állt rendelkezésre megalkotni a gyöngyékszert és a róla készült fényképet beküldeni. A folyamatot interneten lehetett nyomon követni. A beérkezett munkákat egy nemzetközi szakmai zsűri bírálta el. A pályázatra ezúttal is csodálatos alkotások érkeztek, nagyrészt monumentális ékszerek, de készült táska, sál, fejfedő és még egy gyönyörű madár is, ezek mind apró gyöngyökből.

Kiss Ágota lapunknak elmondta, Tündöklés fantázianevű láncához az inspirációt a polgármesteri láncok adták, azok, amelyeket a fontos városi közgyűléseken, eseményeken a polgármesterek viselnek. Ezeknek a láncoknak egyes elemei a város fontos történelmi pillanatait elevenítik meg, így eltérő motívum rajzolódik ki az ékszereken. Formavilágát az ezüst szín csillogása egészíti ki, innen is származik a neve az ékszernek. „Ez az ékszerem egyrészről tisztelgés Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója előtt, másrészt a Swarovski gyárnak, mely idén kivonja a forgalomból népszerű és csodálatos kristályait, így még utolsóként építettem be ezeket a kristályokat egy ékszerbe” – árulta el az alkotó.

Fotó: Kiss Erzsébet

Ágota ékszereit egyben még nem láthatta a közönség, ezúttal az új Tündöklés, és a korábbi különleges alkotásaiból – mint például a Csodaszarvas – látható tárlat Jánossomorján, a Glázer-Kozma Galériában januárig.

Modell: Imre Dorottya

Kapcsolódó témák: #divat | #ékszer |