Győrből és környékéről is sokan segítettek a törökországi földrengés áldozatainak

Havassy Anna Katalin Eltűnt Prospectíve Csoport
2023.02.23. 09:00

Soha nem felejti el az emberiség ez év február 6-át, amikor pusztító erősségű földrengés rázta meg Törökországot Antakya városának közelében, a szíriai határ szomszédságában. A halottak száma már most több tízezer. Magyarországról is számos kutató-mentő csoport indult, ám azok sem tétlenkedtek, akik itthon maradtak: gyűjtést szerveztek, amelyhez Győr és környéke is csatlakozott.

A kezdeményezést a Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület indította el, hiszen ahogy hivatalos közösségi odalukon fogalmaztak: „Bármennyire is lelkesek és sokoldalúak vagyunk, de anyagi helyzetünk nem engedte meg, hogy kiutazzunk Törökországba segíteni a földrengés után. Mivel mindenképpen segíteni akaratunk, ezért másfél hete egy adománygyűjtő kampányt hirdettünk meg a törökországi földrengés áldozatainak megsegítésére.”

A felhívásban leírták, hogy mire lenne a legnagyobb szükség, így kértek pelenkákat, nedves törlőkendőket, termoszokat, tisztálkodó- és tisztítószereket, pokrócokat, hálózsákokat és még hosszasan lehetne sorolni. A közleményben az is szerepelt, hogy a beérkezett adományokat közvetlenül a török konzulátuson keresztül juttatják majd el a tragédia helyszínére.

A Tatabányai 4X4 Terepjárósok egyébként a győriek előtt sem lehetnek ismeretlenek, számos alkalommal nyújtottak már segítséget, amikor hívták őket, azonnal érkeztek. A helyi eltűntkeresőkkel is kiváló munkakapcsolatot ápolnak, a közös gyakorlatok és éles bevetések is egységet kovácsoltak már közéjük. Így nem volt meglepetés, hogy a Prospectíve Eltűnt Civil Önkéntes Csoport Győr is azonnal csatlakozott a felhíváshoz. A Győr+ Média érdeklődésére Forrás Eszter, a Prospectív vezetője beszélt a részletekről:

„A Tatabányai 4X4 csapat felhívására reagálva azonnal bekapcsolódtunk a gyűjtésbe. Mi Győrben gyűjtöttünk adományokat és nagyon nagy boldogsággal láttuk, hogy mennyi emberhez eljutott a jótékonysági akció híre. Sokan megmozdultak és segíteni szerettek volna. Rengeteg embert megérintett a környékünkön is, hogy mennyi életet követelt a természeti katasztrófa, s hogy mennyien vesztették el az otthonukat, mindazt, amiért dolgoztak. Jó volt érezni ismét a segíteni akarást, az összefogást, köszönjük mindenkinek aki segített!”

Az adományok pedig csak érkeztek és érkeztek a győri és a tatabányai gyűjtőpontra is, ahonnan összesítés után február 20-án szállították el azokat a Budapesten található török konzulátusra. Az összefogás erejét mutatja, hogy mintegy 2 tonna adomány gyűlt össze és indulhat majd el Törökországba, oda, ahol most a legnagyobb szükség van rá.  

Körösladányi Zsombor, a Tatabányai 4X4 csapat vezetője a Facebookon számolt be a gyűjtés eredményességéről és arról, hogy milyen sok ember sietett segíteni, akiknek milliónyi köszönet és elismerés jár a jószívűségéért. Hiszen ahogy a posztban is írta: a jó ügy mellé sok magánszemély állt, akiket szinte lehetetlen felsorolni, illetve más egyesületek, az Enesei Önkéntes Tűzoltó És Polgárőr Egyesület, a Rábapatonai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Eltűnt Prospectíve Csoport, Kunszigetről Bakóné Bedőcs Mónika és Bakó Zoltán akik öt raklapnyi felajánlást adtak át, valamint a Kölcsey-iskola tanárai, a tatabányai ügyészség dolgozói, és az Aptiv üzem dolgozói is hozzájárultak a gyűjtéshez.”