Győrben tesztelték a Kravtex vadonatúj sikermodelljét

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2022.09.25. 08:03

Egy magyar sikermodell új generációjának járműve, a Credobus Econell 12 Next közlekedett a héten a győri utakon. Kipróbálhatták a győriek a kényelmes és energiatakarékos járatot.

A jármű ultrakönnyű, saját tömege másfél tonnával kisebb más buszokhoz képest. Ez most azért különösen jelentős, mert ezáltal évente több mint négyezer liter üzemanyagot lehet vele megspórolni. A Volánbusznál jelenleg országosan 2.400 Credobus közlekedik, ezek évente már 5 milliárd forintot takarítanak meg a közlekedési társaságnak.

Az új modellnek van már csuklós változata, 2023-tól pedig akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás változatok érkeznek a Next családba.

Győr 88 buszából 30 Credo típusú, de ezek az első szériából származó, 20-21 éves járművek, melyek egyébként a mai napig jól működnek. Győr helyi szolgáltatójának kiválasztásakor legközelebb különösen fontos lehet az energiamegtakarítás mértéke.

Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezetője elmondta: bíznak a hazai gazdaságban, ezért azt a kockázatot is vállalják, hogy átmenetileg konkrét megrendelés nélkül gyártják a helyi járatoknak is kiválóan alkalmas járműveket. A buszok számos technikai újdonságot tartalmaznak. Az Econell Euro 6 E-szakaszú motorja pedig hosszú éveken át az egyik legtisztább dízel üzemű erőforrásnak számít.

A városi önkormányzat maga dönti el, hogy melyik közlekedési vállalattal köt szerződést. A különböző vállalatok részben különböző típusú buszokkal rendelkeznek. A győri tesztüzem keretében azt szeretnék elérni a gyártók, hogy a győriekkel megismertessék és megszerettessék az Econellt, mely iránt a Volánbusz részéről jelentős érdeklődés mutatkozik.

Galéria: Marcali Gábor