Hirdetés
Választás 2022

Győrben mintegy százezren voksolhatnak

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2022.01.15. 13:07

Áder János köztársasági elnök április 3-ára tűzte ki a parlamenti választásokat, valamint az ezzel egy időben, közös eljárás keretében tartandó országos népszavazásokat is. Magyarországon – most először – a parlamenti választásokkal egyszerre népszavazásokon is kinyilváníthatja véleményét a mintegy 8,2 millió választópolgár.

Hirdetés

„Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését” – írta Áder János köztársasági elnök keddi közleményében. A hivatalos választási kampányidőszak ötven nappal a választás napja előtt, azaz február 12-én indul, ekkor kapják meg a jelöltként indulni szándékozók az általuk igényelt ajánlóíveket. A választási értesítőket február 5-től kezdik kézbesíteni.

Győrben abban az esetben, ha ma lenne a szavazás, akkor 98.536 választópolgárnak lenne lehetősége szavazni. A tényleges szavazók számát azonban nagymértékben befolyásolja, hogy Győr egyetemi város, emellett sokan jönnek ide a munkalehetőség miatt, ezért az átjelentkezéses szavazókkal együtt ez a szám minden bizonnyal magasabb lesz – tájékoztatta lapunkat Nagyné dr. László Edit jegyző. Városunkban 96 szavazókör van, emellett a választási eljárásról szóló törvény módosításával lehetőség lesz arra, hogy az átjelentkező szavazókat külön szavazókörbe tegyék, így lesz 97.

A választással kapcsolatos feladatok nagy részét a Jogi és Önkormányzati Osztály munkatársai végzik, de szerepet, illetve feladatot kap a Gondnoksági Csoport, valamint az informatikusok. A választás napján ahhoz, hogy minden feladatot megfelelően el tudjanak látni, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak nagy része egész nap dolgozni fog. Emellett nem szabad elfelejteni a szavazatszámláló bizottság tagjainak munkáját sem. Bizottsági tagnak egyébként még január 17-ig lehet jelentkezni.

Arra a kérdésre, hogy milyen pluszfeladatot jelent, hogy nemcsak választás, hanem népszavazás is lesz, a jegyző elmondta: „az biztos, hogy több feladat hárul ránk, jelenleg is azon dolgozunk, hogy április 3-án minden gördülékenyen menjen”.

Érdemes tudni, hogy az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. Országos listát az a párt állíthat, amely – legalább tizennégy megyében és a fővárosban – minimum 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Az országgyűlési választások és a négykérdéses referendum ugyanazon a napon lesz. A gyermekvédelmi népszavazás kérdései: 1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak? 2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? 3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? 4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Kapcsolódó témák: #népszavazás | #választás2022 |
Hirdetés