Győrben mentett életet a szén-monoxid-érzékelő

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.02.08. 11:23

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Győrben az Újlak utca egyik első emeleti lakásában hétfőn este. A város hivatásos tűzoltóinak és a gázszolgáltató szakemberének mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban.

Hirdetés

A lakásban egy gázüzemű cserépkályha működött, ezért kizárta a szolgáltatásból a gázfogyasztót a szakember. A lakók más módon is tudnak fűteni, ezért nem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével.

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők, gázkészülékek rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A biztonság növelése érdekében, szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt mindenkinek. Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot! 

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Forrás: Katasztrófavédelem

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #életmentés | #szén-monoxid |