Győrben még szobra is van az év halának

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.01.12. 10:31

Apró termetű, zömök testű, kissé nyújtott, oldalról lapított. Ezek alapján kevesen ismerhetnek rá a fajra, ami idén az év hala lett Magyarországon. A lápi póc fölényesen nyerte a Magyar Haltani Társaság minden esztendőben meghirdetett választását. A mindössze 8-10 centiméterre növő lápi pócnak Győrben szobra is van, a több mint 2 méteres alkotás a Bácsai tó partját díszíti.

Közel hat évvel ezelőtt, 2017. május végén ünnepelték a helyi óvodások a lápi póc szobor állítását. Akkor a körzet képviselőjének ötlete nyomán, Alasztics Gyula faragta ki eperfából a több mint 2 méteres halformát. A szobrot azóta többször átfestették, hogy az időjárás ne tegyen kárt benne.

A bácsaiak is nagyon büszkék rá, hogy 2023-ban a lápi póc lett az év hala. „Mikor anno kiderült, hogy a védett lápi póc miatt nem történhetett meg a tó teljes rehabilitációja nagyon haragudtunk rá, de az évek során elfogadtuk a helyzetet, a szobrot pedig nagyon megszerettük, megszerették a környékbeliek is, sokszor családok, gyerekek, jegyespárok fotózkodnak vele” – mondta Bárány István.

Bárány István Fotó: Z.K.Á.

Nem csak a hal, de a Bácsai tó is fokozottan védett, Natura 2000-es terület. Nagyon sokan járnak ide a szomszédos házakból, de a városból is. Ilyenkor mindig megcsodálják az év halának szobrát is. „Eddig is rendkívül népszerű volt a Bácsai tó partja és a halszobor is, most, hogy a 2023-as év halának választották a lápi pócot, megint a figyelem középpontjába kerültünk, mert nálunk található az ország egyetlen lápi póc szobra, amire nagyon büszkék vagyunk– tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A Magyar Haltani Egyesület év hala választásán a lápi pócra szavazott minden második voksoló, a sügér és a selymes durbincs labdába sem rúghattak. Azzal, hogy a póc lett 2023 hala újra a figyelem középpontjába került a bácsai halszobor is, ami 25-szörös nagyítása az egyébként mindössze 8-10 centis halfajnak.

Kapcsolódó témák: #Bácsai tó | #év hala | #lápi póc | #szobor |