Győrben is tesztelik a hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszokat

Szöveg és fotó: VOLÁNBUSZ Zrt.
2024.05.31. 10:51

A főváros vonzáskörzetében közlekedő hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz mellett júniusban Győr helyi közlekedésében teszteli a Solaris Urbino 12 Hydrogen típusú autóbuszt a Volánbusz és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy éven át tartó demonstrációs mintaprojektje.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány ezért a hidrogéntechnológia népszerűsítését és elterjedését is ösztönözni kívánja. A hasznosításra rövid távon leginkább alkalmas terep a közlekedés. Kísérleti projektjében a HUMDA a közösségi közlekedésben történő felhasználás lehetőségeit vizsgálja: Győr, Zalaegerszeg és a fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Kecskeméten, Kaposváron és Miskolcon is időszakosan forgalomba álltak és állnak hidrogén-üzemanyagcellás buszok.

A demonstrációs mintaprojekt keretében 2024. június 1. és 27. között egy hidrogénmeghajtású, Solaris Urbino 12 Hydrogen típusú járművet próbálhatnak ki az utasok Győr helyi közlekedésében a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. A jármű az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével áll forgalomba.

A 12 méteres, háromajtós, légkondicionált Solaris Urbino 12 Hydrogen 29 ülő és 58 álló utas egyidejű szállítására alkalmas. A Prim-Vol Trade Kft. által biztosított buszban egy 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcella működik, amelybe hidrogéngázt juttatnak. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép, mely eredményeként víz és elektromos energia keletkezik, károsanyag-kibocsátás nélkül. A járművet egy ZF AV 130 integrált elektromos motor hajtja. A busz a tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 350-400 kilométert képes megtenni. A tartályokban összesen 36,8 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni 350 bar nyomáson. A zöld hidrogént a Messer Hungarogáz Kft. szolgáltatja, az autóbusz töltése a Volánbusz győri telephelyén történik.

Környezetünk védelme szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ezért a Volánbusz folyamatosan végez utasforgalmi próbákat különböző típusú, alternatív meghajtású autóbuszokkal. A társaság 2022 februárjában Kőbánya-Kispest és Vecsés között már sikerrel tesztelte ezt a járműtípust is, mely idén májusban Zalaegerszeg helyi közlekedésében hozta el a jövő technológiáját. Az elektromos, illetve hidrogén-üzemanyagcellás próbaüzemek során szerzett üzemeltetési tapasztalatok elengedhetetlenek a Volánbusz meglévő zöldflottájának további bővítéséhez is.

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #Volán | #zöldenergia |