Győrben is bevonultak alapkiképzésre a leendő katonák

Győr+ honvedelem.hu/Szováthy Kinga
2023.01.19. 11:18

Az alapkiképzést most kezdő országosan csaknem 250 fő meghozta döntését: szeretne felkészülni alapvető állampolgári kötelességére, a haza védelmére. Győrben 30 leendő honvéd kezdte meg az előirányzott feladatok teljesítését.

Magyarország biztonsága a legnagyobb kincsünk, a haza védelme most a legfontosabb feladatunk – írja a honvedelem.hu. Egy eszközeiben modernné váló, high-tech, a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes hadsereghez elszánt, bátor, jól kiképzett honvédekre is szükség van. Az, aki katonának jelentkezik, jó karrierutat választ, hiszen lépésével egy gyorsan fejlődő, modern hadsereghez csatlakozik, amelyre az egész nemzet büszke lesz.

A győri Pálffy Miklós laktanya 30 új jelentkezőjét Kovács Balázs alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnoka egy rövid állománygyűlés során köszöntötte, majd ismertette az elkövetkező hetekben rájuk váró feladatokat. Az alapkiképzés Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában zajlik, a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj irányításával, öt héten keresztül. Amennyiben hivatásos vagy szerződéses katonaként szeretnék folytatni pályafutásukat, akkor kéthetes lövész alapozó felkészüléssel folytatják tovább.

Székesfehérváron a bevonulókat Makai Norbert százados, az alakulat kiképző századának parancsnoka köszöntötte. Az újoncok reggel a szerződéseik aláírását követően megkapták egyenruhájukat és alapvető felszereléseiket. A kiképzés összesen nyolc hétig tart, ezen belül öthetes az alapkiképzés, ezt követi egy hét adminisztráció, majd két hét lövész felkészítés vár a jelentkezőkre, akik az alapkiképzés alkalmával szabadon választhattak, hogy a laktanyában kérik szállásukat, vagy minden nap beutaznak lakhelyükről. A százados kiemelte, hogy az alapkiképzés azzal a tudással vértezi fel az újonc katonákat, amelyek a jövőben nélkülözhetetlenek a katonai szolgálat ellátásához.

Kimagaslóan sokan kezdték meg alapkiképzésüket Gödöllőn is. A Magyar Honvédség 1. Területvédelmi Ezrednél közel 80-an vették fel büszkén az egyenruhát. Itt a jelentkezők csaknem ötven százaléka abszolút új bevonuló, a többiek már rendelkeznek különböző alakulatoknál szerzett tapasztalattal. A kiképzés során elsajátított fegyelem, együttműködési készség, csapatszellem és rátermettség példával szolgál mindenki számára és az élet egyéb területein is jó szolgálatot tesz.

Forrás és fotó: honvedelem.hu/Szováthy Kinga