Győrbe ültetett fikció, avagy a Csont és virág

Csollán Tamara Fotó: Czimbal Gyula
2023.03.11. 15:35

Különleges helyszínen, Győrben játszódik a tököli származású Bagyó Johanna első regénye, a Csont és virág. A történet főszereplője egy különös fiatalember, Mészáros Zénó új életet kezdeni érkezik a folyók városába. A szerzőt a számunkra kedves helyszínválasztásról és a könyv születésének körülményeiről kérdeztük.

Miért éppen Győr?

„Bár tököli vagyok, jelenleg pedig Veszprémben tanulok magyar-irodalom alapszakon, egy pápai barátnőmmel gyakran járunk el Győrbe sétálni, kikapcsolódni. Nem csak a hangulata ragadott meg a városnak, de több nehéz élethelyzeten is átsegített már az itt eltöltött idő.”

Hogyan született meg az ötlet?

„Tavaly nyáron fogalmazódott meg az ötlet a fejemben. A barátnőmmel éppen a Baross utcában sétálgattunk, ahol megláttunk egy mozgó könyvesboltot. Nagyon szeretem a szépirodalmat és az antik könyveket, ezért azonnal nézelődni, kutakodni kezdtünk a művek között. Volt egyfajta téma, illetve zsáner a fejemben, ami alapján keresgéltem, de sem akkor sem később nem találtam meg, amit szerettem volna. Úgyhogy ott helyben meg is fogalmazódott bennem a kérdés, mi lenne, ha én írnám meg ezt a könyvet?”

Bagyó Johanna. Fotó: Babják Tamás

Mennyiben különbözik egymástól a fikciós és a valódi Győr?

„A regényben általában nem nevezem meg, vagy más nevet adok a helyszíneknek, de úgy gondolom, hogy aki győri származású vagy sokat jár a városban, az fel fogja ismerni őket így is. De más „győri” apróságok is belekerültek a történetbe: a főszereplőm ismertetőjegye egy fekete kalap, ennek az ötletét a saját, Győrben vásárolt kalapom adta, amit gyakran hordok.”

Bár sokat jársz Győrben, gondolom szükség volt egy kis extra kutatómunkára is a helyszínekkel kapcsolatban.

„Természetesen. Egyszer néhány napra megszálltam Adyvárosban, ezt az időt pedig arra fordítottam, hogy alaposan körbenézzek, bejárjam a várost. De Győrben élő ismerősöknél is sokat kérdezősködtem.”

Lehetségesnek tartod, hogy egy későbbi regényed helyszínéül is Győrt választod majd?

„Abszolút. Nem csak Győr, alapvetően ez a vidék, a Dunántúl, vagy például a Bakony is nagyon közel állnak a szívemhez. Mindenképpen olyan regényeket szeretnék írni, amelyek itthon, Magyarországon játszódnak, és, ahogyan most Győr, szerintem a későbbiekben is ezek a számomra kedves helyszínek fognak automatikusan az eszembe jutni.”

A könyv bemutatóján, Veszprémben. Fotó: Babják Tamás

Úgy tudom egészen fiatalon kezdtél el az írással foglalkozni.

„Tizenkét évesen kezdtem el írni, de akkor még csak öncélúan, terápiás jelleggel tevékenykedtem. Néhány éve kezdtem el komolyabban is foglalkozni a dologgal. Eddig novellákat írtam, de az igazi vágyam egy regény volt, ami mostanra, 22 éves koromra valósult meg. Illetve már készül a következő könyvem is, ami egy krimi lesz.”

Az íráson kívül még mivel foglalkozol?

„Korábban művészi szakiskolába jártam, ahol grafikusi végzettséget szereztem. Úgyhogy művészkedem is – például a Csont és virág borítóját is én készítettem.”

Március 4-én Veszprémben jártál egy könyvbemutatón a Csont és virággal. Milyen érzés volt személyesen is találkozni az olvasóiddal?

„Ez volt az első ilyen élményem, így eléggé lámpalázas voltam. De nagyon jól éreztem magam, sokan eljöttek és pozitív visszajelzéseket kaptam a könyvem és a rendezvény kapcsán is.”

Kapcsolódó témák: #interjú | #irodalom | #könyv | #olvasás |