Nyitott levéltárak napja

Győr-keresztek, a vaskakas legendája, a városi kiváltságlevelek

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.06.13. 18:00

A királyi kiváltságok elnyerésének 750. évfordulójának tiszteletére rendezi idén a győri városi levéltár a Múzeumok Éjszakáján a Nyitott Levéltárak napjának programjait június 26-án. Kiállítás nyílik a Győr-keresztekből, előadások hangzanak el többek között a török kori legendákról, valamint újra betekinthetnek az érdeklődők az egykori városi börtönbe.

Győr keresztjét, melyet Lebó Ferenc szobrászművész készített, június 20-án avatják fel ünnepélyes keretek között. A kereszt annak állít emléket, hogy 1598-ban visszafoglaltuk a győri várat a töröktől. Győr érdemeit 1598 óta számtalan kereszt hirdette szerte Európában. II. Rudolf császár ugyanis rendeletben kötelezte az uralma alá tartozó városait, hogy állítsanak keresztet a győri vár visszafoglalásának emlékére. Alsó-Ausztriában 31 ilyen Raaber Kreuz őrzi a győri diadalt.

A levéltár kiállítása ezekhez a keresztekhez kapcsolódik. Hargitai Beáta győri művésznek a keresztekről fotók alapján készült festményei láthatók, Lebó Ferenc pedig az új győri kereszt terveinek grafikáit tárja a közönség elé – tájékoztatta lapunkat Bana József levéltár-igazgató. Marcali Gábor és O. Jakócs Péter kollégáink fotói is megtekinthetők lesznek, amelyeket a Raaber Kreuz-ok felderítésére szervezett túrán készítettek.   

A város történelme iránt érdeklődők ezen az estén meghallgathatják dr. Bagi Zoltán Péter: Győr eleste és visszafoglalása (1594–1598), valamint Győr 1271. évi és 1743. évi kiváltságának történetéhez című előadását, Bana József pedig a régi városháza legendáit eleveníti fel, beszél a lőcsei fehér asszonyról, az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc győri eseményeiről, és a város egykori bíróiról, polgármestereiről.

A programok június 26 -án 16 és 22 óra között zajlanak majd, a maszk használata, valamint a védettségi igazolvány bemutatása a bejáratnál kötelező.

Kapcsolódó témák: #levéltár | #raaberkreuz |