„Győr aranyban” – festmények a város ikonikus épületeiről

Pécskai István Fotó: Hirkó Bálint
2023.03.27. 20:09

„Győr aranyban” címmel nyílik különleges kiállítás a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén április 6-án, 17 órakor.

Hirkó Bálint festőművész egy év alatt 25 képet készített a város patinás épületeiről. Nagy méretű festményeket láthatnak majd az érdeklődők – 80×80 centiméteres, vagy még annál is nagyobb alkotásokat. A legtöbb közülük aranykeretet kapott, egy-kettő pedig majd ezüstben lesz látható. Hirkó Bálint elmondta, dr. Dézsi Csaba András polgármester elfogadta a felkérést, és beszédével megnyitja a kiállítást.

A tárlatot utólag is meg lehet majd tekinteni: erre az esti műsorok előtt és után, illetve az előadások szünetében lesz lehetőség. Gyakorlatilag egy plusz programot és ajándékot kapnak ezzel azok, akik jegyet váltanak a színházi előadásokra.

„Régóta terveztem ezt a kiállítást. Amikor a Győr 750-es jubileumi ünnepsorozat volt, akkor láttam egy ide kapcsolódó, fekete-fehér óriásplakátot. Egyből kitűnt számomra az aranylogó, amelyen fekete volt a szám. A szépiás, fekete-fehér városkép az aranyszínnel kiegészülve arra ösztönzött, hogy ezt valahogy meg kellene festenem” – nyilatkozta Hirkó Bálint a Győr+ Médiának.

Az alkotó, aki a tehetségét szintén festőművész édesanyjától örökölhette, hozzátette, 25 éve alapvetően a realista stílust képviseli, a mostani alkotásokon azonban észrevehetnek majd kisebb változásokat a műkedvelők.

„Úgy éreztem, szükségszerű lenne valamilyen újítás. A stílusomhoz képest érezhető, hogy a képek sokkal inkább modernek, ugyanakkor nem mentem át teljesen az absztrakt világába, s nem festettem nonfiguratív elemeket. Alapvetően tehát megőriztem az eredeti stílusomat, de például a képekhez szükséges aranyfestéket korábban még nem nem használtam. Az alkotás egyik fele vagy harmada foltokból és pacákból áll, ami az absztrakt világba kalauzol el bennünket. Az épületek ugyanakkor reális ábrázolást kaptak. Ehhez muszáj volt ragaszkodnom, ugyanis a várost az ábrázolt, jellegzetes barokk épületek alapján ismerik meg jól az emberek” – magyarázta Hirkó Bálint, aki arról is beszélt, hogy az élet minden területéről igyekszik inspirációt meríteni az alkotáshoz.

Kapcsolódó témák: #festmény | #művészet |