Győr ad otthont az egyik legrangosabb szaunaverseny hazai döntőjének

Győr+ Fotó: RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő
2023.10.11. 08:49
Hirdetés

Az ország legjobb szaunamesterei október utolsó hétvégéjén Győrben mérik össze tudásukat, a győztes itt kvalifikálja magát a nemzetközi verseny prágai világdöntőjébe. A versenyzők olyan különleges technikákat alkalmaznak, amelyekkel egy szokásos szaunaszeánszon nem találkozunk, s ami talán a legnagyobb erénye a rendezvénynek, hogy ezekre a programokra a zsűrin kívül a fürdővendégek is beülhetnek. Szaunafesztivál ez a javából.

A Sauna Herbal Cup egyike a két nagy presztízsű nemzetközi szauna- versenysorozatnak (a másik a szaunamester-világbajnokság). A sorozat nemzeti fordulókból áll, ahonnan a győztesek indulási jogot szereznek a nemzetközi döntőbe. A magyar fordulót október 27–29-én rendezik Győrben, a RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő különleges, japán stílusú szaunavilágában.

„Szerencsés találkozás volt ez a hazai forduló szervezőivel, ők ugyanis a tizedik, jubiláló versenyükhöz kerestek különleges helyszínt; a mi, újonnan nyílt szaunavilágunk pedig tökéletes egy nívós szaunaverseny megrendezéséhez” – mondta Kovacsics Imre, a győri fürdő igazgatója.

Magyarországon kívül Svájc, Szlovákia, Ausztria, Belgium, Norvégia, Hollandia, Dánia, Olaszország, Lengyelország, Németország rendez nemzeti fordulókat. A versenyzők – akik országuk legjobb szaunamesterei – mindenhol különleges szertartásokat tartanak gyógynövények, füstölők, különleges illóolajok felhasználásával egyet a gőzben, egyet pedig a szaunában. Az idei versenyre 17 magyar induló nevezett, ők érkeznek október utolsó hétvégéjén Győrbe.

Mivel versenyeznek a résztvevők? Egy relax herbal programmal a szaunában, amely a szaunamester, a té ma, az illat, a zene, a természetes anyagok, a legyezéstechnika és a hőemelés harmonikus egységének a különleges élményéről szól. Valamint egy bőrápoló programmal a gőzben, ahol a természetes anyagok kombinációnak egészségtámogató hatása kerül a középpontba.

A rendezvény különlegessége, hogy a zsűrin kívül a programra jegyet váltó fürdővendégek is részt vehetnek a szaunaszeánszokon. Sőt, maguk a zsűritagok is tartanak felöntéseket, ők pedig ennek a szakmának a világnagyságai. Bátran megkockáztathatjuk: a szaunások nagy ünnepe lesz október utolsó hétvégéje, olyan különleges élményekben lesz részük, amelyekkel valószínűleg még nem találkoztak.

A zsűritagok: Pontozni fog két japán zsűritag, Miki Tokairin és Heonsok Kim, a dán–maláj szaunamester-legenda, Mr. Lay Pang Ong, a Sauna Herbal Cup nemzetközi vezetője, Pavel Hofrichter, továbbá a világbajnoki zsűricsapatból Miroslav Zvěřina (CZ), Jacek Kulawik (PL) és Thomas Tedesco (IT).

Lássuk a praktikus információkat: péntekre, szombatra és vasárnapra külön-külön lehet belépőjegyet váltani, a vendégek a szaunavilágon kívül a fürdő teljes szolgáltatásait használhatják. A tizenhét versenyző két-két felöntést mutat be, így valóban szinte egymást érik majd a programok, s ehhez jönnek még a zsűritagok bemutatói.

Fürdőlepedő használata kötelező, de ezt a vízi élménypark biztosítja a vendégek számára. A bemutató versenyprogramokra érkezési sorrendben engedik majd be a vendégeket, mindenhol biztosítani kell – értelemszerűen – a zsűri számára a férőhelyet, de ami fölötte még marad, az a vendégeké. A napi belépő ára 16.000 forint lesz azoknak, akik a szaunavilágba (s így a felöntésekre) is jegyet váltanak.

A szervezők szeretnék családi eseménnyé tenni ezt a különleges hétvégét, de ha valakinek a családtagja a Sauna Herbal Cup eseményein nem szeretne részt venni, vagyis szaunázni nem akar, az természetesen csak a fürdőtérbe szóló belépőt is vásárolhat. Aki ajándéknak szánna egy-egy napot a hétvégi eseményekből, az utalványt, illetve jegyet válthat már a fürdőben: Győr, Fürdő tér 1.

(X)