Hirdetés

Győr a babák fővárosa

Fotó: Győr+
Németh Boglárka
2021.09.24. 17:11

Idén ismét Győr ad otthont az Országos Baba-és Mackókiállításnak, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében a Zichy-palotában, amely a sorban már a huszonnegyedik lesz. A kiállítás főként a Bababarátok Egyesülete által meghirdetett versenyre beküldött munkákból áll.

Hirdetés

Számos kategóriában textilből, nemezből, kerámiából és porcelánból készített babákkal neveztek a versenyzők. Emellett egy teljes szobát a mackóknak is szenteltek. Idén a nevezéshez ajánlott téma például Győr 750 éves jubileuma volt. A kiállításon a többi között megtekinthető a Táti Porcelán Babaklub  kompozíciója is. Most a Chanel Divatház című életképük az 1920-as évekbe kalauzolja el a közönséget. 

A kiállítás péntek délután nyílt meg, ahol dr. Pergel Elza, alpolgármester asszony mondott beszédet, amelyben arról is beszélt, hogy „nehéz  szavakba önteni az első benyomást a kiállításról, hiszen egy nőnek a baba mindig a legszebb élményeket hozza elő. A gyermekkorát, az édesanyját, a családját. Minden baba mást jelent a gyerekeknek. Olyan kötődések alakulnak ki a játék és a gyermek között ami megható és megindító. Nem csak a gyerekek kötődnek a játékokhoz, hanem a készítők is.”

A megnyitón dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke is felszólalt, aki elmondta, nagy büszkeség az, hogy ez a kiállás már ilyen hosszú ideje fent tudott maradni. A megtekintésével nem csak a látogatók lesznek gazdagabbak, hanem a készítők is, hiszen ők új kompetenciákat sajátítottak el. Az elnök hozzátette: A babák az emberek testvérei, unokái, és emberibbé teszik a mindennapokat. 

Keglovich Ferencné, a Magyar Bababarátok Egyesületének elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Háláját fejezte ki az alkotóknak azért, hogy műveiket a közönség elé tárják. A kiállításon az elnök szerint összekapcsolódik a múlt, a jelen és jövő. 

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kiemelte: a kiállás nem csak a gyermekeknek okoz örömöt, hiszen ezek a babák nem csak játékok, hanem művészeti alkotások. 

Ezt követően Dudás Dorottya, József Attila Altató című versét szavalta el, mivel a kiálláson megtekinthető a költő  művének főszereplőjéhez kötődő ágy. Kis Balázs életéről többet is megtudhatnak, azok akik október 8-ig ellátogatnak a kiállításra a Zichy-palotába. 

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Baba | #kiállítás | #zichypalota |
Hirdetés