Gondoskodjuk közösen az idősekről!

Illusztráció: depositphotos.com
Győr+
2022.03.25. 10:52

A folyamatosan idősödő társadalomban egyre nagyobb igény mutatkozik a szociális ellátórendszer bővítésére, legyen szó akár csak egy idősklub napi szintű működtetéséről, vagy akár az ápolás-gondozást nyújtó bentlakásos férőhelyek számának növeléséről. Az idősekről való megfelelő gondoskodás nemcsak a családoknak jelent kihívást, hanem a szakembereket is folyamatos tanulásra ösztönzi.

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, valamint a szlovákiai Somorján található Ambrózia Idősek Otthonának az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretében megvalósuló „Gondoskodjunk közösen” című SKHU/WETA/2101/4.1/004 azonosító számú projektje is ezt a célt szolgálja. A több mint 16 millió forintos támogatásból létrejövő projektben a szakemberek a két országban meglévő különbségek, az eltérő működési gyakorlatok megismerésével új megközelítéseket és megoldási modelleket dolgoznak ki, melyek pozitív hatása a határ mindkét oldalán érezhető lesz.

A közös munka megkönnyítésének érdekében első lépésben a projektben elkészül a szakmai alapfogalmak gyűjteménye magyar és szlovák nyelven. Ezenkívül feltérképezik az idősellátásban már működő „jó gyakorlatokat” és az értékelést követően mindkét országban kiválasztanak egyet-egyet, melyet adaptációra alkalmas részletességgel kidolgoznak.

Fontos célkitűzése a projektnek a Győrben már életre hívott úgynevezett támogató csoportok működésének folytatása, illetve a győri pozitív tapasztalok miatt ezen csoportok létrehozása Somorján is. A támogató csoportok feladata a szakmák közötti együttműködés kialakítása és fenntartása annak érdekében, hogy az idősekkel és a hozzátartozóikkal kapcsolatba kerülő, az élet különböző területein dolgozómunkatársak között hatékony információscsere alakuljon ki. Olyan hétköznapi találkozások esetén is nagy jelentősége lehet ennek, mint például ha egy postás felismeri, hogy egy idős személy egyre gyakrabban zavartan viselkedik, és tudja, melyik intézmény munkatársának lehet ezt jelezni segítségnyújtás céljából. A győri pozitív tapasztalatok alapján ebben jelent nagy segítséget a szakmák közti támogató csoportok létrehozása és működtetése.

Végezetül a projekt kiemelt célja, hogy a társadalom figyelmét felhívja az időskorra történő tudatos felkészülés fontosságára, az idősek segítésének, a róluk való gondoskodásnak a közös felelősségére. Ezen túlmenően a szakemberek szeretnék ráirányítani a lakosság figyelmét arra is, hogy az idős családtagokról való gondoskodásban sem szégyen segítséget kérni! A szociális munkatársak sok esetben tudnak olyan tanáccsal szolgálni az otthoni ellátással kapcsolatban, ami idős szeretteink életminőségének a javítását szolgálja. Ha az idős hozzátartozónk állapota indokolttá teszi, akkor bízzuk a szakemberekre a róla való gondoskodást, mert ezzel biztosítjuk számára a leginkább megfelelő ellátást, saját lakókörnyezetében vagy idősek otthonában az időskor végén.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #idősgondozás |