A Rába liciten legkevesebb 1,146 milliárdot kér érte

Gazdát keres a Hotel Konferencia

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2021.04.17. 16:31

Árverés útján eladja a Káptalandombon található Hotel Konferenciát a Rába, erről döntött legutóbbi ülésén a társaság igazgatósága. Kikiáltási ára 1 milliárd 146 milliárd forint, s azzal kötnek szerződést, aki a legtöbbet kínálja érte.

Helyszíne miatt korának legvitatottabb épülete volt az exkluzív kereskedelmi és konferenciaközpontnak szánt épület, melyben előadótermek, konyha, vendégszobák, az alagsorban pedig jelenleg zárva tartó wellness-fürdőrész is található. A kevés szoba, lakosztály tágas, kifejezetten a gyár fontos vendégei számára alakítottak ki őket, a nyolcvanas évek stílusában.

Az épületet Lőrincz József tervezte, belsőépítésze pedig Schinagl Gábor volt. A Káptalandomb rekonstrukciós terveit Sedlmayer Jánosné Beck Zsuzsa készítette, ebbe illesztették be a Rába komplexumát. A központ 1984-ben készült el, három éven át építették. A nyolcvanas évek legelején amerikai és nyugati exportpiacai következtében a Rába valóban a magyar gépjárműipar zászlóshajója volt, ahogy akkoriban emlegették. A kereskedelmi és konferenciaközpont igényességében ezt a színvonalat akarták tükrözni.

Fotó: Marcali Gábor

Az épület helye beépítetlen telek volt, az 1600-as években pedig katonai éléstár állt a helyén, azt megelőzően pedig káptalani iskola, a feljegyzések szerint. A konferenciaközpont építését komoly múzeumi feltáró munkák előzték meg, s rengeteg értéket találtak. Felfedezték a középkori bástyafalakat, mi több, feltárták és bemutathatóvá tették a 11. századi Szent Lázár-plébániatemplom alapjait. Ezáltal a tér különös alakzatot kapott.

Ebben helyezték el a konferenciaközpontot, mely a rendszerváltást követő piaci változásokban más szerephez jutott Rába számára már évről évre inkább tehernek bizonyult. Valódi szerepkörét nem tudták megtalálni. Próbáltak esküvői központot létesíteni belőle, de például a parkolóhelyek korlátozott száma miatt ez sem sikerülhetett teljes mértékben. Másrészt a Káptalandomb mint élő, működő vallási központ, egyházi turisztikai centrum, a kifejezetten más vendéglátóipari terhelést sem tudta elviselni.

Sok próbálkozás után az igazgatóság most döntötte el, hogy értékesíti a Hotel Konferenciát. Indoklásként úgy fogalmaztak tőzsdei közleményükben: „Jelenlegi funkciója nem tartozik a vállalat core tevékenységei közé, és az ingatlanban sem a vállalat, sem leányvállalatai nem folytatnak tevékenységet, így az értékesítés nem befolyásolja a vállalatcsoport operatív működését.”

Fotó: Marcali Gábor
Kapcsolódó témák: #belváros | #Káptalandomb |