Gyűjtemény

Gárdonyi Iskola: 100 év, 100 fa, 100 bagoly

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2021.12.03. 14:50

Meglepetés ajándékot kapott a Gárdonyi Géza Általános Iskola. Az idén 100 éves intézmény néhány nappal ezelőtt 100 fát ültetett a jubileum tiszteletére, ezúttal pedig több, mint 100 darab bagolyfigurát kaptak az iskola egykori diákjától, Horváth Ferenctől. Feri bácsi 20 év alatt komoly bagoly gyűjteményt halmozott fel, ám most szívesen válik meg figuráitól. A kisebb-nagyobb baglyok egy részét a Gárdonyinak, másik részét pedig a Bagolyvár gyermekotthonnak ajánlotta fel a gyűjtő, aki a diákoknak kis előadást is tartott arról, miért érdemes bármit is gyűjteni.

„Több mint 20 éve kezdődött, amikor valaki hálából odatett az asztalomra egy kedves kis bagolyfigurát, majd aztán jött hozzá még egy, meg még egy és aztán mintegy 400 darabosra duzzadt a bagolyfigura-gyűjteményem” – mondta a Győr+-nak Horváth Ferenc.

„A gyűjtőtársakkal is sokat beszélgettünk arról, hogy egyszer eléred azt a szintet, hogy már hely szűkében vagy, nem fér el több darab a gyűjteményből, de mégis csak valaki olyanra hagynád a kedves kis figurákat, akik hasznát látják, sőt akár még tanulnak is belőle” – tette hozzá az ismert gyűjtő.

„Arra gondoltam, hogy egykori iskolámnak, a Gárdonyinak adom a gyűjtemény egy részét, a másik felét pedig a Bagolyvár Gyermekotthonnak” – fogalmazott Feri bácsi, aki 1958 és 1966 között koptatta az intézmény padjait.

„Nagyon örültünk Horváth Ferenc megkeresésének és úgy gondoltuk, hogy méltó helyet tudunk biztosítani a gyűjteménynek itt az iskola első emeleti folyosóján, egy vitrinben és a falakon” – emelte ki Gecsei Kolos.

Fotó: Zombai-Kovács Ákos

„Idén ünnepeljük az iskola alapításának 100. évfordulóját, ennek tiszteletére a héten 100 fát is ültettünk a holtág mentén, most pedig kicsit több mint 100 kedves bagolyfigurával gazdagodtunk” – hangsúlyozta az igazgató.

„Nem véletlenül volt bagolyszemű Pallasz Athéné, hiszen a bagoly szem az éles látást és a problémák gyors megoldását jelképezte, szeretnénk, ha a Gárdonyis diákok is ilyen éles eszűek lennének” – mondta az intézményvezető.

A mintegy 400 darabos bagolyfigura-gyűjtemény másik részét Horváth Ferenc a tervek szerint majd januárban juttatja el a Bagolyvár Gyermekotthon részére, akik szintén örültek a különleges felajánlásnak.

Kapcsolódó témák: #felajánlás | #gyűjtemény |