Fotókiállítás és kerekasztal beszélgetés a migrációról az MCC-ben

Németh Boglárka Fotó: Marcali Gábor
2022.10.25. 19:57

Mozgásban: migráció a kamerán keresztül címmel nyílt kiállítás a Mathias Corvinus Collegium győri központjában. A tárlat megnyitóját és bemutatását kerekasztal beszélgetéssel kötötték össze. A beszélgetést Tárik Meszár, az MCC Migrációkutató Intézet kutatója vezette, vendégei Gyurkovits Tamás, fotográfus és Jászberényi Sándor, haditudósító, újságíró voltak.

Hirdetés

Az előadás során elhangzott, hogy a nagy népmozgások korát éljük. Az ENSZ becslései szerint napjainkban mintegy 300 millió ember él születési országán kívül. A migráció azonban Tárik Meszár szerint nem fekete vagy fehér, hanem egy olyan jelenség és folyamat, amelynek számos oka lehet. Sokan menekülnek a jelenleg is zajló ukrán-orosz háború elől, de emberek milliárdjai költöznek gazdasági vagy más okokból vidékről, városokba. A globális migrációs folyamatok hatásai pedig Magyarországon is jól érzékelhetőek.

Rendkívül aktuális ez a téma, gondoljunk csak a 2015-ös migrációs válságra, ami tulajdonképpen a mai napig nem ért véget. Nagyon sok bevándorló érkezik országunkba, a szomszédos háború miatt 1,6 millió ember jött eddig. Ez nem azt jelenti, hogy ők itt le is telepedtek, de Magyarország ideiglenes letelepedési menedéket nyújtott számukra. Ez a kiállítás segít megértetni a szélesebb közönséggel is a migráció hátterében zajló folyamatokat.”-  emelte ki a Győr+ Médiának Tárik Meszár. 

Gyurkovits Tamás, fotográfus több útra is elkísérte a Migrációkutató Intézetet. Ebben volt egy szerbiai utazás, valamint az ukrán háború kapcsán a magyar oldalon lévő befogadóállomáson és Budapesten is fotózott. “A kiállításnak több üzenete is van: az egyik, hogy a migráció komoly kérdés, amivel foglalkozni kell, a másik pedig, amit a szerbiai utazás alatt magam is tapasztaltam, hogy ha nem lenne déli határzár, akkor óriási problémák lennének itt.” 

Jászberényi Sándor, haditudósító is elhozta képeit Győrbe. A fotók Ugandában készültek, ahová a menekültek Kongóból érkeznek. “A menekülttábor ott olyan mint egy város, különböző nemzetközi segélyszervezetek tartják fenn. A képeken bemutatjuk ennek a működését, valamint azt, hogyan működik a belső migráció Afrikában, továbbá, hogy a táboron belül saját rendfenntartó erő van, megjelennek az etnikai konfliktusok. A lényeg, hogy megpróbáljuk ezt a sajátos világot, a problémákat és folyamatokat átadni vizuálisan, a képekkel is.”

Dr. Fekete Dávid, az MCC győri központjának vezetője arról beszélt, hogy az MCC mindig szívesen ad otthont az ilyen és ehhez hasonló előadásoknak. “A Győri MCC-nek fontos küldetése, hogy hétről-hétre tartson szakmai rendezvényeket. Szeptembertől megkezdtük az új szemesztert és nagyon örülünk annak, hogy az elmúlt időszakban is több rendezvényt tudtunk tartani, amelyek mindig valamilyen aktuális, érdekes téma köré szerveződnek. A Migráció Kutató Intézet nagyon fontos része az MCC-nek, ez is mutatja, hogy ez nem csak a Kárpát -medence legnagyobb tehetséggondozó központja, hanem tudásközponti szereppel is bír, hiszen nagyon sok olyan intézetünk, kutatócsoportunk van, amelyek a legizgalmasabb és a legaktuálisabb témákban végeznek kutatásokat.” 

A vezető arról is beszélt, hogy jövő héten, azaz november 3-án, csütörtökön 17 órakor Újságírók golyóálló mellényben-Haditudósítás a gyakorlatban címmel lesz beszélgetés az MCC-ben. November 9-én szerdán pedig a német-magyar védelmi együttműködés és a jelenlegi biztonságpolitikai kihívások címmel lesz előadás a győri tehetség központban. 

Galéria: Marcali Gábor

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #előadás | #fotókiállítás | #MCC | #migráció |