Hirdetés
Győr+Konyha

Főszerepben a levesek

Fotó: Creative Chef
Creative Chef
2020.05.17. 10:00

A leveseknek amellett, hogy segítik az emésztést, étvágygerjesztő hatásuk is van. Ahogy közeleg a nyár, az idő egyre melegebb lesz, amikor kiemelten kell figyelnünk a megfelelő napi folyadékbevitelre. Nagy Eszter creative chef az ízében is tökéletes, gyönyörűen átlátszó, „olajos” állagú húsleves receptjét kínálja az egészséges és percek alatt elkészíthető paradicsom-krémleves mellett.

Hirdetés

A leveseknek amellett, hogy segítik az emésztést, étvágygerjesztő hatásuk is van.

Nagy Eszter creative chef az ízében is tökéletes, gyönyörűen átlátszó, „olajos” állagú húsleves receptjét kínálja az egészséges és percek alatt elkészíthető paradicsom-krémleves mellett.

Hirdetés

Húsleves: avagy a tökéletesség nyomában

4-5 db csirkefarhát vagy 2 kg marha vagy sertés húsos csont (lehet vegyesen is)

600 g marhahús

800 g sárgarépa

2 db vöröshagyma

400 g zeller

só, bors

2 ek. halszósz

3 ek. szójaszósz

2 db szegfűszeg

1 fél rúd fahéj

50 g gyömbér

Gyakran szembesülünk azzal, hogy habzik a leves, kis fehérjedarabok úszkálnak benne. Persze van rá módszer, hogy ezeket csökkentsük (például leszűrjük, gyöngyözve főzzük, „derítjük”). A legbiztosabb módszer az, ha egyáltalán nem zavarosan fő a leves. Kezdjük a titokkal!

A csontokat egy tepsire helyezzük és előmelegített, 250 fokos sütőben 30 percig sütjük. Az utolsó 10-12 percben a csontok mellé tesszük a színhúst is.

Közben a hagymákat félbevágjuk és a szeletelt gyömbérrel, a fűszerekkel szárazon a levesfőzésre szánt fazékban átpirítjuk. Pár perc után a fazékba 2-3 liter vizet öntünk, teszünk bele körülbelül 1,5 evőkanál sót, beleöntjük a halszószt és a szójaszószt, és belehelyezzük a besütött csontokat és húsokat.

A levesalapot így 2-3órán át főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és további 1 órán át főzzük.

Ha így készítjük a levest, garantáltan ízes, tiszta és igazán tartalmas lesz.

Tetejére vághatunk friss petrezselymet, főzhetünk bele tésztát vagy akár májgombócot.

Paradicsom-krémleves

1 db lila hagyma

2 szál sárgarépa (kb. 200 g)

150 g zeller

450 g darabolt konzervparadicsom

só, bors

néhány levél friss bazsalikom

1 dl habtejszín

A hagymát a darabolt zellerrel és a répákkal lepirítjuk, majd kevés vízzel felengedve, sóval-borssal puhára főzzük. Amikor ezek megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és még 1-2 percig forraljuk.

Ekkor beletesszük a bazsalikomot és tejszínnel krémesre turmixoljuk.

Kapcsolódó témák: #creative chef | #Győr+ Konyha |
likeold
a fb oldalunkat