Fóris Norbert: A fogyatékossággal élők érdekeit képviselem

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2024.01.28. 13:00

Fóris Norbert 30 éves vak fiatalember, parasportoló, esélyegyenlőségi biztosként dolgozik dr. Dézsi Csaba András polgármester mellett. Norbert születése óta vak, ennek ellenére teljes életet él, négy diplomája van, jelenleg tudományos fokozat megszerzésére törekszik, kiemelkedő eredményeket ér el dzsúdóban, készül az idei paralimpiára és mindent megtesz azért, hogy Győrben a fogyatékkal élők érdekeit képviselje.

Norbert Borsodban nőtt fel, hétéves korában került a fővárosba a vakok iskolájába. Párjával négy éve él Győrben, a sport- és egyetemi tanulmányai miatt költözött városunkba. A dzsúdóval kisgyerekként ismerkedett meg, miután volt lehetősége sokféle sportot kipróbálni, ezt választotta. 

„Az a puffanó, csattanó hang tetszett meg először, ahogy leesnek az emberek a tatamira, és megszerettem a mozgást, a különféle küzdelmeket, benne maradtam a sportágban” – mondja Norbert. Szép eredményeket ért el, volt utánpótlás-világbajnokságon második, nyert korosztályos Európa-bajnokságot.

A sportsikerek mellett gyűjti a diplomákat is, a testnevelési egyetemen sportszervező, a nemzeti közszolgálati egyetemen közigazgatás-szervező, a győri Széchenyi-egyetemen rekreáció szakot végzett, az ELTE-n közösségi és civil tanulmányok szakon a mesterképzést is megcsinálta, jelenleg a közszolgálati egyetemen a doktoriját írja.

Győri iskolákban tart érzékenyítő előadásokat, ahol a saját történetével hívja fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a fogyatékossággal élők ugyanúgy élnek, mint egy látó ember, egy ép ember.

 Azt szeretné elérni, hogy ne a külsőségek alapján, előítélettel, sajnálattal forduljanak a fogyatékossággal élők felé, hanem lássák meg bennük azt, hogy ők is jók valamiben, legyen az sport, zene vagy bármi más.

A városházi feladatáról szólva elmondta: „Érintettként igazán ismerem a fogyatékkal élők helyzetét, így célom, hogy esélyegyenlőségi biztosként segítsem őket, és bármilyen fórumon – legyen az civil vagy kormányzati szervezet – képviseljem érdekeiket.”

Még a munkája elején tart, de ötletei már vannak, hogyan tenné még élhetőbbé a fogyatékossággal élők számára a várost. A látássérültek közlekedését például nagyban segítené, ha a közlekedési csomópontok környékén „vezetősávokat” alakítanának ki, vagy a város honlapját, a gyor.hu-t akadálymentesítenek. 

„Akinek segítségre van szüksége, fordulhat hozzám bizalommal, igyekszem megoldani a problémákat” – hangsúlyozta a biztos.

Norbert a céljairól elárulta, szeretne kijutni az idei paralimpiára, sikeresen teljesítené a doktoriját, és mindent meg kíván tenni azért, hogy munkájával segítse a fogyatékossággal élőket Győrben.