Hirdetés
Legyél Te is egy igazán sikeres csapat tagja!

Folytatódik a Véradó Vakáció

Illusztráció: Győr+ Archívum
Győr+
2020.08.05. 12:43

Véradás szempontjából a nyári hónapok mindig egy kicsit nehézkesek, sokan mennek nyaralni, nem vállalják szívesen a kánikulai megpróbáltatásokat. Pedig életmentő vérre ilyenkor is ugyanakkor szükség van, éppen ezért a Vöröskereszt kampányba kezdett, amelyhez többen is csatlakoztak. A Véradó Vakáció pedig folytatódik!

Hirdetés

Szerencsére elmondhatjuk, hogy Győr-Moson-Sopron megye országosan is jól szerepel, ami a véradó kedvet illeti, a megyénkben nyújtják legtöbben karjukat.

A Véradó Vakációra azonban szükség van, s a népszerűsége mutatja, hogy az embereknek igenis vonzó, ha sportegyesületek is egy jó ügy mellé.

Dr. Tóth Zsuzsanna a Vöröskereszt megyei elnöke a Győr+ Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy azért is volt szükség erre a kampányra, mert a koronavírus járvány miatt a véradások száma csökkent, viszont a mennyiségre ugyanúgy szükség lenne még most is. Az akció eddigi hatékonyságát sikeresnek ítélte meg, hiszen a megye meg tudta őrizni első helyét a véradók számát illetően.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár a véradásnak vannak alapvető követelményei, de ezeknek rengeteg ember megfelel. Így a megfelelőség esetén a következő lépés már csak a félelem legyőzése s máris adhatjuk a másoknak életet jelentő vért.

Vért adhat tehát: 

  • – 18 és 65 év közötti személy
  • – 50 kg feletti testsúllyal,
  • – két véradás között 56 napnak kell eltelnie.

Egy alkalommal 4 és fél deciliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.

Fontos, hogy a véradásra személyigazolvány és TAJ-kártya nélkül ne induljunk el.

A Véradó Vakáció lényege pedig az, hogy több sportegyesület is igent mondott arra a felkérésre, hogy álljon a jó ügy mellé, és a sportolóik, a dolgozók, a családtagok, a szurkolók és mindenki, akit mozgósítani tudnak, csatlakozzon a hétköznapi hősök közé és nyújtsák karjukat a vérellátó munkatársainak. A kampányhoz csatlakozott már a Győri Cutler SE, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület Kajak-Kenu Szakosztálya, Győr Sharks Amerikai Futball SE, s most fog következni majd az ETO-SZESE, a Győri KOKO Gym MMA, a Győri Búvár SE, valamint a GYAC csapata is.

Auer Károly az ETO-SZESE elnöke elmondta, ők sem gondolkoztak, az első kérésre igent mondtak, hiszen mindig szívesen állnak egy-egy jó ügy mellé, s örömmel csatlakoznak olyan kezdeményezéshez, ahol az egészséget és az életet óvhatják meg.

„Tavaly volt az első véradásom, s most már a harmadik előtt állok.” – mondta Auer Károly.  „Féltem tőle én is, de semmi gond nincs, odafigyelnek mindenkire, így mindenkit csak bátorítani tudok. A csapatot sem kellett bátorítani. Ezek a sportolók nem csak a pályán, hanem akkor is odateszik magukat, amikor ilyen emberi cselekedetekről van szó. Egyébként én szeretném, ha 45 embert meg tudnánk szólítani, mert az azt jelentené, hogy 20 liter vért sikerült adnunk.”

A klubvezető ráadásul egy olyan plusz nemes gesztust is tett, hogy a felhívásukra megérkező 25. véradó kap egy, a csapat által aláírt labdát, a 45. csatlakozó pedig nem csak egy labdát, hanem egy egész szezonra szóló bérletet is.

Fontos kiemelni, hogy a Véradó Vakáció folyamatosan zajlik, a sportegyesületek pedig hetente csatlakoznak, általában a pénteki napokon. Bárki más a hét minden napján jelentkezhet a Regionális Vérellátó Központban (9024. Győr, Magyar utca 8)  H-P. 07:00- 15:30 óráig.

A sportegyesületek hetei pedig a következőképpen alakulnak:

  • Augusztus 03.-07. ETO SZESE férfi kézilabda
  • Augusztus 10-14. Győri KOKO Gym MMA SE
  • Augusztus 17-21. Győri Búvár SE
  • Augusztus 24-28. GYAC
Kapcsolódó témák: #Magyar Vöröskereszt |
Hirdetés