Folyamatosan dolgozzák fel a településtervhez érkező észrevételeket

Hajba Ferenc Fotó: Marcali Gábor
2023.05.21. 11:03

Egy hónapja ismerhette meg a lakosság Győr Megyei Jogú Város településtervének munkaközi előzetes tájékoztatóját. A meghatározó dokumentumokat közszemlére tették, rajzi mellékletekkel együtt fölkerült a város honlapjára.

A közzétett dokumentum külön munkarésze a megalapozó vizsgálat, a településfejlesztési, valamint a településrendezési terv. Szaksz Vince, a város főépítésze szerint nagy volt a lakók és a szakma érdeklődése, és ez a javaslatok számában is tükröződik. Az előzetes tájékoztató megtekintése után rengeteg írásos vélemény, elképzelés, kritika, megjegyzés, ajánlás érkezett be hivatalosan a főépítészi irodához, és a megadott e-mail-címre. Ezt megelőzően, a tavalyi évben pedig mintegy százötven egyéni módosítási kérelmet kellett elbírálniuk.

Az utóbbi hónapban beérkezett észrevételeket most szakmai véleményezésre készítjük elő, hogy a lakosság és a szakma igényeit a lehető legnagyobb mértékben figyelembe tudjuk venni” – tájékoztatott a főépítész.

Hozzátette: tavaly februárban kezdte el ezt a munkát. Részben folytatta az elődje által készített tervanyagot, másrészt új tervrészek elkészítése is szükségessé vált. Időközben jogszabályváltozás is befolyásolta munkánkat, aktualizálni kellett a településtervet a megváltozott jogi környezethez.

Év végére készült el a közelmúltban bemutatott megalapozó vizsgálat, a fejlesztési terv egyeztetési változata pedig idén tavasszal nyerte el jelenlegi, tájékoztatásra alkalmas formáját.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen jellegű észrevételek érkeztek, a főépítész elmondta: vannak köztük átfogó és komplex javaslatot tartalmazó javaslatok, nagyon jellemző az egyéni érdekeket szolgáló lakossági kérés, és több, a város működését véleményező, de a szabályozási tervre nem visszaható észrevétel is eljutott a hivatalba. “A határidő ugyan már lejárt, de még most, a napokban is folyamatosan érkeznek javaslatok, ezeket is befogadjuk, feldolgozzuk, és lehetőség szerint figyelembe vesszük.”

“A beérkezett és elfogadott észrevételeknek a településtervbe történő beillesztése – mely sok időt igénylő, szakmai munkát követel – szükséges ahhoz, hogy a terv a lakosság, az érdekképviseleti szervek, a szakma körében a lehető legnagyobb mértékben elfogadott legyen” – fogalmazott Szaksz Vince.