Hirdetés
Közlekedés

Figyeljünk jobban a bringásokra!

Fotó: police.hu
Győr+
2021.07.08. 10:26

Az elmúlt 24 órában két biciklis is megsérült, mivel számukra a járművezetők nem adták meg a kötelező elsőbbséget. – közölte a rendőrség.

Hirdetés

Győrben, a Reptéri úton, a Martin utca felől a Hűtőház irányába tehergépkocsival közlekedett egy 43 éves győri férfi július 7-én 8 óra 24 perckor. Egy üzemi területre akart balra kanyarodni, azonban nem biztosított elsőbbséget a vele szemből érkező, és a Martin utca felé közlekedő kerékpárnak, amelynek során a biciklist elütötte. A balesetben a 42 éves kerékpáros megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

Ugyanezen a napon 6 óra 25 perckor egy 37 éves mórichidai férfi közlekedett személygépkocsival Győr-Ménfőcsanakon a Győri úton, a Tüzép utca felől a Hegyalja út irányába. Haladása során egy útkereszteződéshez érve – jobbra történő kanyarodása során – nem biztosított elsőbbséget a vele párhuzamosan közlekedő és egyenesen tovább haladni szándékozó 58 éves kerékpárosnak, és összeütköztek. Ebben a balesetben is megsérült a kerékpárral közlekedő hölgy, őt a mentők szintén kórházba vitték.

Az esetek körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

Az egy nyomon haladó járműveket érintő személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek elkerülése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét: 

A kerékpárosok tekintetében:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

A motorkerékpárral közlekedők számára az alábbi tanácsokat ajánljuk:

  • Közlekedjen fokozott figyelemmel! Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben kikerülési manővert is végre kell hajtani.
  • A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalra kell koncentrálni.
  • Használjon megfelelő védőfelszerelést! A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik.
  • Csak felkészülten, felkészített motorral induljon útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra.

A gépjárművezetők figyelmét felhívjuk, hogy közlekedésük során kiemelt figyelemmel legyenek a motorral, kerékpárral közlekedőkre! Legyenek türelmesek, toleránsak, az „Állj! Elsőbbségadás kötelező jelzőtábla szabályait a kétkerekűvel közlekedők esetében is minden esetben tartsák be!

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás és fotó: police.hu

Hirdetés