Figyelem! A Városrendészet Győr nevében próbálnak bejutni a zárt lépcsőházakba

Havassy Anna Katalin
2024.01.01. 11:58

Az új évet rögtön figyelemfelhívással kell indítanunk, hiszen a Városrendészet Győr jelezte felénk, hogy a nevükben próbálnak bejutni belvárosi társasházak lépcsőházába. Nos, a városrendészet munkatársai ilyen kéréssel soha nem keresik fel a lakókat, jobb tehát résen lenni!

Egy belvárosi lakó jelezte a Városrendészet Győr ügyeletén, hogy január első napján csöngött a kaputelefon, amelyben egy férfi arra hivatkozott, hogy városrendészek, és lépcsőházban szeretnének ellenőrzést végezni. A lakó bár beengedte a telefonálót, élt a gyanúval és tárcsázta a rendészet 0-24-ben hívható ügyeleti számát.

S tette ezt milyen jól! A részletekről Miletics Mór, szakmai igazgató beszélt a Győr+ Médiának:

A Városrendészet Győr munkatársainak nincs intézkedési jogköre a társasházak lépcsőházaiban, a lakásokban és egyéb helyiségekben sem. Éppen ezért egyetlen munkatársunk sem fog olyan kéréssel felszólni a kaputelefonon, hogy engedjék be, mert valamit ellenőriznie kell, erre kérem nagyon figyeljünk oda! Ha mi kaputelefont használunk, azt konkrét dolgok miatt: például, ha egy parkolási anomáliát kell megszüntetnünk, akkor a rendszám alapján a hivatalos rendszerből ki tudjuk keresni a tulajdonos lakcímét, s a kaputelefonon fel tudunk szólni érte. De minden esetben elmondjuk a konkrét okot amiért keressük, s az érintettnek kell lejönnie hozzánk, mi nem megyünk be az épületbe.

Ugyanez van akkor is, ha a lakók a lépcsőházban, a tárolókban rossz szándékú emberbe botlanak, aki mondjuk egy kerékpárt próbál eltulajdonítani. Ilyenkor mi csak abban tudunk segíteni, hogy nem engedjük, hogy elhagyja az ingatlant, bent kell megvárnia a rendőröket. Amint kilép és közterületen van az illető, máris intézkedhetünk. Természetesen közvetlen életveszély feloldja ezt a szabályt, de szerencsére ilyenre eddig még nem volt példa, és reméljük nem is lesz!

Úgyhogy nagyon kérem a győrieket, ne dőljenek be ezeknek a próbálkozásoknak, ha pedig gyanús hívást kapnak, tegyenek bejelentést a +36205858888-as éjjel-nappal tárcsázható számán!  ”

A szakmai igazgató azt is hozzátette, hogy a Városrendészet Győr munkatársai egytől-egyig egyenruhát viselnek, amelyen jól látható a Városrendészet Győr felirat, legyen szó kabátról, vagy pólóról. A karjukon pedig a rendészet címerét formáló pajzs is megtalálható.

Civilben soha nem járőröznek, vagy intézkednek!  Minden rendésznél megtalálható a szolgálati igazolvány, amelyet köteles magával hordani, ezzel bármikor igazolni tudja magát és azt, hogy a jogszabályokban foglalt intézkedést végrehajthatja. Minden rendésznek van szolgálati jelvénye is, amit szintén visszaellenőrizhet az állampolgár az ügyeletes telefonszámon keresztül. A városrendészeknél fegyver soha nem található, csupán bilincset és gumibotot viselnek az egyenruhájukon, ahol a rendészek neve is jól láthatóan olvasható.

Kérjük, ha valaki nem biztos abban, hogy valós városrendészek állították meg, akkor a fent felsoroltakra figyeljen, így könnyen beazonosíthatja, hogy valójában mi vagyunk-e. Sajnálom, hogy már a mi nevünkben is próbálnak jogosulatlan előnyt szerezni egyesek, remélem hamar leszoknak erről a próbálkozásról, mert nem szeretnénk, ha bizalmat vesztenének az emberek a munkatársaink felé…” – zárta Miletics Mór szakmai igazgató, aki azt is hozzátette, a 2024-es év számukra is sok új kihívást tartogat, de állnak eléjük, hiszen szívügyük Győr biztonsága!  

Kapcsolódó témák: #bűnmegelőzés | #közbiztonság | #Városrendészet |