Hirdetés
Katasztrófavédelem

Fiatalon a legjobbak között

Fotó: Katasztrófavédelem
Győr+
2022.09.16. 07:30

Holczer Kristóf Gyula négy éve lát el szolgálatot a győri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon.

Hirdetés

A családban többen is a tűzoltó hivatásra esküdtek fel, édesapja, Holczer Gyula tűzoltó főtörzsőrmester huszonöt éven át szolgált Győrben, bátyja pedig a Pest Megyei Tevékenységirányítási Központban dolgozik. Kristóf életét már kisgyermek korától átjárta a hivatás iránti szeretet, így nem is volt kérdés, hogy egyszer belőle is igazi tűzoltó lesz. Eddigi tűzoltói pályafutása során már többször is bizonyította rátermettségét elméleti, gyakorlati, sőt tudományos területen is. 

Családban marad a szolgálat (Fotó: Katasztrófavédelem)

Kristóf jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának másodéves hallgatója. Az egyetem tavaszi, Kari Tudományos Diákköri Konferenciáján a katasztrófavédelmi tagozatban második helyezést ért el „A katedrális templomépületekben keletkezett tűzeseteknél a tűzoltói beavatkozások, technikák vizsgálata és a muzeális értékek mentése – Célkeresztben a notre-dame-i tűzzel” című munkájával. 

Az ikonikus katedrális több, mint három éve történt szomorú esete az egész világot bejárta.  Évekkel a katasztrófa után sem tisztázottak a tűz keletkezésének okai. A boltozatban, az óratoronyban jelentős károk keletkeztek, a székesegyház tornya pedig megsemmisült. Az őrmester tudományos dolgozatában vizsgálta, hogy tűz esetén milyen intézkedések szolgálhatják a károk enyhítését. Égéskésleltetővel kezelt, illetve nem kezelt tölgyfahasábokkal végzett kísérleteket, melynek során azt vizsgálta, hogy melyik hasáb hogyan viselkedik a tűzben, mekkora mértékű a szenesedés és a keresztmetszet csökkenés. Elmondása szerint az mindenképpen megállapítható, hogy érdemes ezeket a fafelületeket égéskésleltető szerekkel kezelni. „Az értékmentés mellett magasban történő tűzoltás külföldi és a hazai gyakorlatának összehasonlítása volt a fő szempont dolgozatom elkészítésekor” – magyarázta az őrmester. “A kutatómunka során megvizsgáltam a lébényi és a mosonszentmiklósi templom harangtornyát és sikerült ellátogatni Párizsba is a Notre Dame-hoz!” Kristóf konzulensei Pántya Péter tűzoltó alezredes és Jambrik Rudolf nyugalmazott tűzoltó ezredes voltak, akik mellett a bíráló bizottság is külön kiemelte, hogy a muzeális, történelmi ereklyék mentése fontos aspektusát képezi a dolgozatnak. 

A fiatal őrmester nem csak a tudományos, hanem a gyakorlati, szakmai területen is jeleskedik. A 2022-es Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn az első helyezést elért csapatot erősítette, így társaival büszkén vehette át a nyerteseknek járó vándorserleget, valamint a legjobb csapatnak járó különdíjat is bezsebelhették. Az országos bajnoki címen kívül a hétvége további része is boldogságban telt, akkor vette feleségül szerelmét, Adriennt.

Kristóf a hétköznapokban is magabiztosan hasznosítja ismereteit. A közelmúltban, szabadnapján éppen egy felüljárón hajtott át autóval, amikor meglátta a távolban felszálló füstöt, majd odasietett segíteni miközben értesítette a kollégáit. Gyors helyzetfelismerő képességének és az azonnali cselekvésnek köszönhetően négy porral oltó készülékkel megakadályozta, hogy egy kétezer négyzetméteres létesítményben keletkezett tűz tovább terjedjen, így jelentős károktól sikerült megmentenie az üzemet.

A hivatásos szolgálat mellett Kristóf aktívan kiveszi a részét Mosonszentmiklós Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének életéből is, ahol szintén négy éve tag. A haza szolgálata mellett szabadidejében horgászni és kirándulni szokott.

Forrás: Katasztrófavédelem

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #tűzoltó |
Hirdetés